Кабмін проведе конкурс на будівництво нових електростанцій
Кабмін проведе конкурс на будівництво нових електростанцій

Кабмін проведе конкурс на будівництво нових електростанцій

Кабінет міністрів ухвалив рішення про проведення конкурсу на будівництво нової генеруючої потужності.

За інформацією Міністерства енергетики, затверджено Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року та план заходів з його реалізації.

Відповідно до Плану, частка ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27%, а саме: в системах теплопостачання та холодопостачання – 33 %; у виробництві електроенергії – 29 %; у транспортному секторі – 17 %.

Окремим рішенням уряду встановлено додаткову річну квоту підтримки суб’єктів господарювання, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії на 2024 рік, а також затверджено графік проведення пілотних аукціонів з розподілу квоти підтримки на 2024 рік.

Аукціони з розподілу квоти підтримки є найпоширенішим у світі механізмом стимулювання розвитку ВДЕ на конкурентних засадах.

Згідно з рішенням Уряду, додаткову річну квоту підтримки визначено у розмірі 110 МВт, з яких СЕС - 11 МВт, ВЕС - 88 МВт, з інших видів альтернативних джерел енергії - 11 МВт.

Крім цього, окремим розпорядженням Уряд затвердив умови проведення конкурсу на будівництво генеруючих потужностей та виконання заходів з управління попитом. Це дозволить збільшити обсяги генерації в енергосистемі та її подальший розвиток.

Зокрема, передбачається проведення конкурсів для будівництва об’єктів, потужність кожного з яких становить 5 МВт – 80 МВт, а загальна потужність конкурсу 700 МВт. Відповідні об'єкти мають бути введені в експлуатацію до кінця 2027 року.

Джерело матеріала
loader
loader