В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики
В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики від данс-райтерок із США та Латвії. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ініціаторів проєкту.

Лабораторія проводиться Платформою сучасного танцю та входить до освітньої програми проєкту “Говори тілом” / Let the Body Speak, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду за сприяння Українського Інституту. Проєкт триватиме з 12 серпня до 15 листопада.

«У рамках лабораторії група запрошених українських журналісток буде дивитись та говорити про танець під менторством досвідчених танцювальних публіцисток Інти Балоде (Латвія) та Лінди Беланс (США). З одного боку, вона сприятиме якісному розвитку творчих команд вистав — митці зможуть отримати зворотний зв'язок від професіоналів. З іншого боку, побудує місток між глядачем і танцювальною роботою», - розповіли в ГО «Платформа сучасного танцю».

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики - Фото 1

«До нас звертались колеги з проханням розповісти про сучасний танець в Україні. Багато хто з представників культурного сектору познайомився з ним вперше на заходах в рамках проєкту “Говори тілом” / Let the Body Speak, що були організовані нами спільно з литовськими, польськими, чеськими та німецькими партнерами. Під час зустрічей ми отримали численні відгуки від продюсерів, журналістів та критиків”, - розповів Укрінформу проєктний менеджер та голова ГО “Платформа сучасного танцю” Антон Овчінніков.

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики - Фото 2

Менеджер проєктів Платформи сучасного танцю та ініціатор створення Лабораторії Олександр Маншилін зазначив, що основний намір цієї першої лабораторії – створити для десятьох професійних журналісток середовище, в якому цікаво, важливо і цінно розмірковувати про танець. "Адже здається, що писати про сучасний танець дуже складно. Бо часто це щось невербальне, безсюжетне, нелінійне. Але я впевнений, що на виставі сучасного танцю кожен щось бачить, відчуває, думає. І якщо людина володіє словом, то вона може про це написати”, - переконаний він.

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики - Фото 3

У межах лабораторії танцювальної публіцистики заплановано проведення дискусійного клубу, перегляд вистав сучасного танцю наживо, а також написання та розміщення серії публікацій в українських виданнях.

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики - Фото 4

Кураторка лабораторії Лінда Беланс (США) упродовж свого творчого життя виступала, викладала, писала та розповідала про танець, зокрема як директорка конференцій критиків ADF, авторка текстів про танець для News&Observer і як засновниця проєкту “Розмова про танець!”

В Україні вперше проходить лабораторія танцювальної публіцистики - Фото 5

Друга менторка лабораторії Інта Балоде (Латвія) - танцювальна публіцистка, кураторка, драматургиня, редакторка онлайнвидання про танець Dance.lv. Вона очолює Центр інформації латвійського танцю, який займається організацією Національної танцювальної премії та співпрацює з Baltic Dance Platform.

Платформа сучасного танцю з 2015 року сприяє професійному розвитку танцювальної спільноти та перформативних мистецтв в Україні та знайомить з українським танцем глядачів за кордоном. Саме на запит спільноти у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення було створено онлайн-хаб українського танцю “Говори тілом” / Let the Body Speak.

Фото надані організаторами

Джерело матеріала
loader
loader