Епіфаній звернувся до Онуфрія з закликом невідкладно поновити діалог про єднання церков
Епіфаній звернувся до Онуфрія з закликом невідкладно поновити діалог про єднання церков

Епіфаній звернувся до Онуфрія з закликом невідкладно поновити діалог про єднання церков

Предстоятель Православної церкви України звернувся до глави Української православної церкви із закликом невідкладно поновити діалог про єднання. Звернення митрополита Епіфанія до Онуфрія опубліковано на сайті ПЦУ.

- Ми з любов’ю просимо Вас та ієрархів, які з Вами – погодитися розпочати наш діалог без попередніх умов. Саме так, без попередніх умов, розпочинався діалог, який благословив та підтримував блаженної пам’яті Митрополит Київський і всієї України Володимир і який Патріархат Москви зруйнував. Нехай всі, кому справді дорогою є пам’ять митрополита Володимира – візьмуть у цьому його за приклад, — сказано у зверненні.

Предстоятель Православної церкви України зазначив, що робить звернення публічно, “закликаючи у свідки Повноту Православ’я і український народ”, а також у день Успіння Пресвятої Богородиці, “молитовно покладаючи надію на Її заступництво”.

Епіфаній зазначив, що канонічним правом і порядком загалом, а також Томосом зокрема визначено, що всі православні церковні інституції в межах України мають бути в організаційній та юрисдикційній єдності, як одна і єдина Помісна Православна Церква. 

- Однак з великою скорботою та болем ми всі є свідками того, що в першу чергу через позицію Патріархату Москви частина православних не почула ще заклику єдності, спрямованого до них, і не виконала цього обов’язку – бути єдиними. Але і серед тих українських православних, хто ще не перебуває в родині Православної Церкви України, зростає число бажаючих досягти цієї єдності, — додав він.

Предстоятель ПЦУ зазначив, що всі численні раніше зроблені звернення щодо діалогу залишилися без відповіді, але він знову звертається, “ніколи не полишаючи у справі подолання церковних розділень надії на Бога, на заступництво Богородиці та всіх святих”.

  • 19 жовтня 2023 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, які мають зв'язки з Росією. 23 липня 2024 року парламент достроково завершив засідання, щоб допрацювати документ та ухвалити у другому читанні.
  • 29 березня 2023 року архімандрит Києво-Печерської лаври Авраамій (Лотиш) з УПЦ МП перейшов до ПЦУ і став в.о. намісника.
Теги за темою
УПЦ УПЦ МП ПЦУ
Джерело матеріала
loader
loader