Гігантські хвилі в мантії Землі можуть викликати підйом континентів: результати дослідження
Гігантські хвилі в мантії Землі можуть викликати підйом континентів: результати дослідження

Гігантські хвилі в мантії Землі можуть викликати підйом континентів: результати дослідження

Нове дослідження показує, що величезні хвилі в мантії Землі можуть викликати підйом континентів. Вчені стверджують, що високі плато піднімаються у внутрішній частині континентів завдяки бурінню глибоко всередині планети за сотні миль від місця, де вони виникають.

Коли континенти розпадаються, масивні стіни скелі можуть піднятися біля кордонів, де кора розривається. Дослідження підтвердило, що цей розпад викликає хвилю в мантії Землі, яка повільно котиться всередину протягом десятків мільйонів років, підживлюючи підвищення плато, пише LiveScience.

Провідний автор дослідження, науковець з Саутгемптонського університету у Великобританії Томас Гернон сказав, що вченим давно відомо, що континентальні тріщини спричиняють зростання масивних уступів, таких як стіни скель, які, наприклад, відокремлюють Східноафриканську рифтову долину від Ефіопського плато. І ці круті скелі іноді обгортають внутрішні плато, які піднімаються з потужних, стабільних ядер континентів, відомих як кратони.

Але оскільки ці дві ландшафтні особливості зазвичай утворюються на відстані від десятків мільйонів до ста мільйонів років одна від одної, багато вчених вважали, що різні утворення викликані різними процесами.

Проте у новому дослідженні Томас Гернон і його колеги вивчили три знакові прибережні уступи, які утворилися під час розпаду останнього суперконтиненту Землі Гондвани. Один, уздовж узбережжя Індії, огинає Західні Гати приблизно на 2000 кілометрів. Другий у Бразилії, оточує плато Хайленд приблизно на 3000 км. І третій – великий ухил Південної Африки оточує Центральне плато та охоплює аж 6000 км. Дослідники наголосили, що внутрішні плато в цих регіонах можуть підніматися на кілометр або більше.

Гігантські хвилі в мантії Землі можуть викликати підйом континентів: результати дослідження

Команда використовувала топографічні карти, щоб показати уступи, вирівняні з континентальними кордонами, що свідчить про те, що їх створив рифт. Комп’ютерне моделювання показало, що континентальні рифти порушують мантію, викликаючи глибокі хвилі, які котяться всередину до серця континенту.

Далі вчені проаналізували наявні дані про мінерали, щоб показати, що підняття та ерозія на плато мігрували вглиб материка приблизно в той самий час і з тією самою швидкістю, що й мантійна хвиля, яка прокотилася на багато кілометрів нижче. Це показало, що ці дві особливості ландшафту, ймовірно, були викликані одним і тим же процесом розпаду континенту.

У випадку з трьома уступами, що розглядаються в даному дослідженні, зсув був дуже повільним, просуваючись лише на 15-20 км кожний мільйон років. Проте ця нешвидка мантійна хвиля кардинально змінила ландшафт. Просуваючись всередину, вона поступово відшаровувала міцне коріння, яке закріплює континенти на межі кори та мантії. Без цих якорів кратони стали більш плавучими й тому піднялися.

За словами Томаса Гернона, такий розпад суперконтиненту та хвиля мантії є каталізатором для інших геологічних процесів, наприклад виверження алмазів із центру Землі.

"Вражає думка про те, що діамант, який ви носите на обручці, може бути лише одним з результатів тих самих геологічних процесів, які формують деякі з найдраматичніших форм рельєфу на Землі", – додав Гернон.

OBOZ.UA раніше писав, що вчені запропонували зменшити кількість континентів на Землі з 7 до 6.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader