«Стрибок у безодню» Андрій Ворон: українська космоопера з присмаком Warhammer 40000
«Стрибок у безодню» Андрій Ворон: українська космоопера з присмаком Warhammer 40000

«Стрибок у безодню» Андрій Ворон: українська космоопера з присмаком Warhammer 40000

Молода українська фантастика точно квітне та розвивається. Разом з іншими українськими видавництвами, на цьому полі грає видавництво «ТУТ» і в нього дуже непогано виходить. Ми вже писали про «Синтезу» Еліела Дрейка, яка вийшла в цьому ж видавництві. Але якщо до тієї книжки в мене було безліч питань, то до роману «Стрибок у безодню» Андрія Ворона їх майже немає. Це якісна, українська космоопера в оригінальному всесвіті, по якому також створена справжня настільна гра Verge Of War.

«Стрибок у безодню»
390 грн.

Плюси:

пропрацьований всесвіт, якому віриш; в книзі є багато українців, але немає перебору з ними; історії різноманітні та гостроцікаві, в них перемішані жанри та піджанри, але головні це космоопера та наукова фантастика; якісне видання з лясе, кольоровими зрізами, ілюстраціями тощо

Купити в ТУТ

Мінуси:

нерівномірність якості новел; не такі пропрацьовані персонажі, як хотілося б

Купити в ТУТ
8/10
Оцінка ITC.ua

«Стрибок у безодню»

Автор Андрій Ворон
Видавництво ТУТ
Мова Українська
Кількість сторінок 296
Обкладинка Тверда
Рік видання 2024
Розмір 130×200 мм
Сайт knygarnya.com

«Стрибок у безодню» — не звичайна книга, а роман в новелах. Тут їх дев’ять і вони йдуть послідовно в часі від 2105 до 2448 року. Як вже відомо за згаданою вище настолкою, після 2448 року людство зустрінеться з іншими космічними расами, дізнається про старшу расу Асгарів та інші важливі події.

«Стрибок у безодню» — своєрідний нарис історії землян до цієї самої зустрічі з прибульцями. Книга зосереджена на розвитку космічних подорожей, на заснуванні та утриманні колоній, на конфліктах між нащадками землян тощо. Це така собі передісторія до епічніших подій, що чекають на людство.

І хоч це не класичний роман з однаковими персонажами, а дев’ять різних оповідей, усі вони створені послідовно та логічно, а головне максимально органічно поєднуються одна з одною. Іноді в них згадуються однакові події, вигулькують ті чи інші персонажі, або їх нащадки тощо. Так, перші новели написані не так яскраво, як ті, що в середині чи останні. Але навіть їхня якість добра та змушує не відриватися від читання.

11

А ще тут багато українців, але без фанатизму. Тобто українці присутні, вони причетні до розвитку підкорення космосу, створюють великі потужні родини та колонії, мають вагу тощо. Але водночас показані і інші нації та їх нащадки, які пліч-о-пліч підкорюють всесвіт. Ну й, звісно, тут є росіянці та їх не менш прибацані нащадки, що також не дають нам покою.

«Стрибок у безодню» сподобався мені різноманіттям піджанрів. Звісно, головний — космоопера, але не менш важливою складовою тут виступає наукова фантастика. З домішків тут вам і космічні пригоди з піратами, і драматичні військові події, що перегуються з українською сучасною історією, і бойовик, і шпигунські пригоди з надприродними явищами, і горор трилер на космічній станції тощо.

Усе це органічно поєднано та перемішано, щоб читач перемикався з одного жанру на інший не встигнувши занудитися. І в автора це успішно вийшло. Також наявні відсилання до інших популярних світів, особливо Андрій Ворон явно не рівно дихає до Warhammer 40000.

Стрибок у безодню

Найслабшим елементом «Стрибка у безодню» виступають персонажі. І не тому, що автору не вдалося їх розкрити чи він не вміє це робити. Це стосується більшості подібних новел та формату в цілому. На першому місці тут історію, сюжет, знакова подія тощо, а персонажі лише спостерігачі. На їх повноцінне розкриття просто немає часу, тому виходять трохи однобокими, але від цього все ж залишаються цікавими. Так, іноді в їх діях та словах є нелогічності та нереалістичні вигуки чи заяви, але загалом рівень їх прописаності дуже непоганий.

Це ж стосується вміння писати. Видно, що Андрій Ворон ніби вчився в процесі, або написання новел в реалі сильно розтягнулося в часі, тому автор встиг зрости у своїх можливостях, що й позначилося на книзі. Але навіть перші новели цікаві та легко читаються, тому я запевняю вас, що ви не відірветеся, якщо подобаються космоопери загалом.

11

Не може не тішити й якість видання. У видавництва «ТУТ» вона в усіх книжках на високому рівні і «Стрибок у безодню» не виключення. Маємо стильну атмосферну обкладинку, яка відразу дає розуміння жанру книги. Також тут є модні зараз колірні зрізи та прикольні картинки на форзацах. А ще маємо якісні ілюстрації та зручне лясе.

Мені пощастило поспілкуватися з автором, і він розповів, що в жовтні-листопаді віддає на редактуру та коректуру другий, вже повноцінний роман у всесвіті Verge Of War, тому є шанси побачити нову книжку у 2025 році. А ще круто, що вона буде суттєво більшою ніж «Стрибок у безодню», бо наявних 296 сторінок мені було замало.

1111

Висновок:

«Стрибок у безодню» — сучасна якісна фантастика від українського автора. Тут понамішані різні жанри, але найбільше виділяються космоопера та наукова фантастика. Книжка становить собою не одну суцільну історію, а складається з дев’яти новел. Не усі вони рівномірні за якістю написання, але навіть «найгірша» принесе задоволення від органічного вплетення українців та нашої історії в космічний розвиток людства. Також тут не такі пропрацьовані герої, як хотілося б, але для подібного формату це норма, бо тут на перший план стає сюжет і з цим в новелах усе чудово. Перелічене вище дає мені право назвати «Стрибок у безодню» рідкісним представником української космоопери, яка однозначно варта вашої уваги.

Купити в ТУТ
Джерело матеріала
loader
loader