Японія наступного року може отримати на оборону рекордні $54 мільярди
Японія наступного року може отримати на оборону рекордні $54 мільярди

Японія наступного року може отримати на оборону рекордні $54 мільярди

Міністерство оборони Японії на тлі зростаючої військової активності Китаю в регіоні планує на наступний рік запросити рекордний бюджет у понад 8 трильйонів ієн (54 мільярди доларів).

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Запит на фінансовий рік, який у Японії починається в квітні 2025-го, міститиме витрати на придбання ударних безпілотників для посилення безпеки південно-західного ланцюга островів Рюкю (японською - Nansei), групи з 73-х островів у Тихому океані, що простягаються від півдня острова Кюсю до острова Тайвань, що через близькість до останнього є стратегічно важливими для Японії.

Повне розгортання в японських Силах самооборони бойових дронів різних типів є частиною урядової політики зміцнення безпілотних оборонних можливостей країни, оскільки в Токіо вважають саме безпілотники головною зброєю майбутніх війн.

Японія різко збільшила свій оборонний бюджет після того, як уряд пообіцяв профінансувати витрати на посилення оборони на 43 трильйони ієн до 2027-го року. Бюджет Міноборони на поточний рік становить 7,9 трлн ієн і також є найбільшим в історії країни.

В Японії річні витрати на оборону багато років обмежувалися приблизно 1 відсотком ВВП, або трохи більше 5 трильйонів ієн. Але після оновлення в 2022-му, на тлі зростаючих викликів безпеці, зокрема з боку Північної Кореї та Росії, японський уряд оновив три ключові безпекові документи і поставив за мету впродовж п’яти років подвоїти щорічні витрати на оборону до приблизно 2 відсотків ВВП.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заявив, що ситуація з ядерним роззброєнням у світі стає все складнішою через розбіжності в підходах країн до скорочення ядерних озброєнь та погрози Росії застосувати ядерну зброю у війні проти України.

Фото: Kyodo

Теги за темою
Китай Японія Армія КНДР
Джерело матеріала
loader