Наступ України на Курську область зірвав таємні зусилля щодо часткового припинення вогню з росією
Наступ України на Курську область зірвав таємні зусилля щодо часткового припинення вогню з росією

Наступ України на Курську область зірвав таємні зусилля щодо часткового припинення вогню з росією

Україна та Росія мали намір відправити делегації до Дохи цього місяця для переговорів щодо знакової угоди про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін, що означало б часткове припинення вогню. Про це інформує The Washington Post.

Але непрямі переговори, де катарці виступали в якості посередників і зустрічалися окремо з українською та російською делегаціями, були зірвані несподіваним вторгненням України в Курську область Росії минулого тижня.

Понад рік Росія завдає ударів по енергомережі України залпом крилатих ракет і ударів безпілотників, завдаючи непоправної шкоди електростанціям. Тим часом Україна завдала ударів по російським нафтовим об’єктам за допомогою безпілотних літальних апаратів далекої дії, які підпалили нафтопереробні заводи, сховища та резервуари, скоротивши переробку нафти в Москві приблизно на 15 відсотків і піднявши ціни на газ у всьому світі.

За словами офіційних осіб, які, як і інші, говорили на умовах анонімності, щоб обговорити делікатну дипломатію, деякі учасники переговорів сподівалися, що вони зможуть привести до більш всебічної угоди про припинення війни.

Дипломат, поінформований про переговори, сказав, що російські офіційні особи відклали свою зустріч з офіційними особами Катару після вторгнення України на захід Росії. Делегація Москви охарактеризувала це як «ескалацію», сказав дипломат, додавши, що Київ не попереджав Доху про її транскордонний наступ.

Росія «не зривала переговори, вони сказали, дайте нам час», — сказав дипломат. Хоча Україна все одно хотіла відправити свою делегацію до Дохи, сказав він, Катар відмовився, оскільки не вважав односторонню зустріч вигідною. Останніми роками ця невелика арабська країна позиціонує себе як потужного посередника та приймає поточні переговори, спрямовані на припинення війни в Газі.

В Офісі президента України повідомили, що саміт у Досі перенесено «через ситуацію на Близькому Сході», але він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня, після який Київ консультуватиметься з партнерами щодо реалізації обговореного.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Джерело матеріала
loader
loader