Вкрадений текст та цитати з астрологічних сайтів: історика Ігоря Коляду звинувачують у плагіаті
Вкрадений текст та цитати з астрологічних сайтів: історика Ігоря Коляду звинувачують у плагіаті

Вкрадений текст та цитати з астрологічних сайтів: історика Ігоря Коляду звинувачують у плагіаті

На недобросовісне використання чужої праці звернула увагу дослідниця творчості Казимира Малевича Тетяна Філевська. Відповідний пост з'явився на її сторінці у фейсбук.

Ймовірний плагіат у книзі "Казимир Малевич"

Мистецтвознавиця розповіла, що звернула увагу на роботу Ігоря Коляди ще у січні 2018 року, коли книга тільки мала вийти друком. Тетяна вказала, що це був ледь не дослівний переклад з польської книги Анджея Туровського "Малевич у Варшаві". Видавництво "Фоліо" відреагувало та пообіцяло не видавати книгу.

Проте вже цього року Тетяна Філевська випадково побачила книгу "Казимир Малевич" у книгарні. Дослідниця вважає, що в книзі Ігор Коляда продовжує повсюдно використовувати працю Туровського, проте вже посилається на мистецтвознавця Дмитра Горбачова й його книгу "Малевич та Україна" 2006 року.

Я вже мовчу про детальне вказування видання та сторінки. Не знаю чим завинив Дмитро Омелянович, але йому автор приписує українську версію (навіть не редаговану) тексту Туровського,
– пише Тетяна.

Також дослідниця звернула увагу на те, що автор використовує дані з сайтів астрологічних прогнозів та тлумачення сновидінь. Йдеться про частину тексту, присвячену значенню імені Казимир.

Ці кілька сторінок говорять про абстрактні риси Казимирів, професійні схильності та пріоритет у виборі подружжя. Повний сюр, аж раптом автор повертається до історичного матеріалу і далі компілює сплагіачений текст Туровського, який вперто приписує Горбачову, вікіпедію, цитати Малевича з автобіографії на сторінку російською і в перекладі (які знайшов в інтернеті, такі і вставив), популярні статті в інтернеті з усіма помилками та фактологічними неточностями,
– зазначає мистецтвознавиця.

На сторінках "Казимира Малевича" Ігоря Коляди Тетяна знайшла також частини власних робіт, до згадки про які автор вирішив не вдаватися.

Теги за темою
Скандал Історія
Джерело матеріала
loader
loader