Історія успіху української серії відеоігор S.T.A.L.K.E.R
Історія успіху української серії відеоігор S.T.A.L.K.E.R

Історія успіху української серії відеоігор S.T.A.L.K.E.R

Серія відеоігор S.T.A.L.K.E.R., створена українською студією GSC Game World, стала справжнім феноменом у світі геймінгу з моменту її запуску у 2007 році.

Видання Galera.News розповіло історію створення найпопулярнішої серії українських ігор S.T.A.L.K.E.R.

Витоки ідеї відеогри S.T.A.L.K.E.R.

При створенні концепції гри S.T.A.L.K.E.R. розробники надихалися романом «Пікнік на узбіччі» братів Стругацьких та фільмом «Сталкер» від Андрія Тарковського, а також реальними подіями в зоні відчуження Чорнобиля.

Проєкт спочатку мав назву «Oblivion Lost» і почав розроблятися у 2002 році. Втім, через фінансові проблеми в GSC Game World, випуск гри відкладався кілька разів. Незважаючи на ці труднощі, у 2007 році гра «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля» з’явилася на ринку і здобула великий успіх.

Розвиток серії S.T.A.L.K.E.R.

«S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля» зіткнулася з численними викликами, особливо зі створенням світу, де вибір гравця мав значення. Однак розробникам вдалося успішно інтегрувати елементи FPS та RPG, створивши унікальний ігровий досвід.

«S.T.A.L.K.E.R.: Чисте Небо», випущений у 2008 році, розширив сюжет і представив нові локації та фракції. «S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип’яті» вийшов у 2009 році і пропонував ще більш глибоке занурення в світ гри.

Розробка S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Розробка другої частини почалася у 2009 році, але її випуск затягнувся. У 2018 році було оголошено про відновлення проєкту, а перший трейлер з’явився у 2020 році. Наразі відеогра очікується у вересні 2024 року і використовує рушій Unreal Engine.

Настільна гра S.T.A.L.K.E.R.

У лютому 2023 року GSC Game World представила настільну гру, дозволяючи гравцям досліджувати всесвіт S.T.A.L.K.E.R. у новому форматі, з артефактами, монстрами і аномаліями.

Як зародилася студія GSC Game World

Студія GSC Game World була заснована в Києві у 1995 році Сергієм Григоровичем, який тоді був 16-річним юнаком. Компанія починала як перша в Україні, що займалася локалізацією ігор.

Перший значний успіх прийшов із випуском стратегії «Козаки: Європейські війни» у 2001 році, яка принесла значний прибуток. У 2004 році GSC Game World намагалася розширити свою діяльність, створивши видавничий підрозділ GSC World Publishing, але цей проєкт не був успішним.

Відродження GSC Game World

У 2011 році Сергій Григорович оголосив про закриття студії, але у 2014 році компанія відновила свою діяльність. У 2016 році було оголошено про розробку «Козаки 3», а згодом і про S.T.A.L.K.E.R. 2.

У 2023 році компанія перереєструвалася як GSC UKRAINE LLC з новим інвестором Максом Кріппою. Сергій Григорович залишився на чолі компанії.

Документальний фільм «Епізоди: Тінь Чорнобиля»

У травні 2024 року KNIFE! Films випустили документальний фільм про історію створення гри, показуючи еволюцію GSC Game World під керівництвом Сергія Григоровича.

Джерело матеріала
loader
loader