"Коронавірус залишиться з нами на століття": лікар Жиравецький закликав вдатися до інформаційних застережень. Відео
"Коронавірус залишиться з нами на століття": лікар Жиравецький закликав вдатися до інформаційних застережень. Відео

"Коронавірус залишиться з нами на століття": лікар Жиравецький закликав вдатися до інформаційних застережень. Відео

Людство якщо й позбавиться ковіду як хвороби, то не скоро. Коронавірус ще надовго залишиться небезпечною хворобою, хоча й вже набагато менше небезпечною, ніж це було.

Про це в етері OBOZ.UA розповів лікар, радник міського голови Львова з медичних питань Тарас Жиравецький. Він порівняв Covid-19 з грипом, який людство навчилось лікувати і з яким люди навчились жити.

"Все так виглядає, що коронавірус залишиться як грип, можливо, на століття, можливо, на 50 років. Це невідомо", – зазначив лікар.

За словами Жиравецького, в Україні вже, "напевно відсотків 90, і діти, і дорослі, вже один раз мали ковід". І таким людям коронавірус вже не так небезпечен, як раніше.

"Ддуже багато українців вже провакциновано, плюс ті, що перехворіли. Тому імунітет є. І у другий раз такі люди в стаціонар з цитокіновим штормом, тяжким таким ускладненням ковіду, який потребує такої складної терапії, кисню, не потрапляють", – запевняє фахівець.

Відповідно, вввжає Жиравецький, у суспільсті потрібно міняти підхід до хвороби.

Обмеження, напевно, все-таки є сенс зробити суто інформативним. Якщо в тебе ковід, будь ласка, залишайся 5-7 днів вдома, щоб не поширювати хворобу в колектив. Не йди на концерт, чи не йди на забаву – на якісь масові дійства", – закликав лікар.

Жиравецький підкреслив: якщо людина веде здоровий спосіб життя (не вживає надлишок алкоголю, не палить, займається спортом, добре харчується тощо),вона не в групі ризику.

"Тобто у вас буде легший ковід переважно. В цьому суть. Бо якщо людина не слідкує за собою, то звичайно, що можуть бути потім і ускладнення", – зазначив він.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні вже зафіксовано спалах захворювання новим штамом "корони" FLIRT. Лікар підтвердив: спалах є, і число захворівших напевно "в кілька разів вище відомого".

Навіть за умов повномасштабної війни в Україні продовжують функціонувати пункти щеплень у медичних закладах. Українців закликають вакцинуватися від COVID-19, адже лише за липень коронавірус діагностували майже у 12 тис. осіб.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader