Ентузіасти будуть допомагати вченим шукати чорні діри за допомогою мобільного додатка
Ентузіасти будуть допомагати вченим шукати чорні діри за допомогою мобільного додатка

Ентузіасти будуть допомагати вченим шукати чорні діри за допомогою мобільного додатка

Вчені з Голландського консорціуму за чорними дірками випустили додаток Black Hole Finder, який допоможе їм шукати їх на знімках з телескопів за допомогою ентузіастів та любителів астрономії. 

Завдання пошуку нових чорних дірок ускладнюється тим, що світло від їхнього зародження швидко згасає. Вчені просять звичайних людей вивчати фотографії можливих кандидатів за допомогою Black Hole Finder, щоб допомогти їм вирішити, куди направити свої телескопи.

Зображення збираються телескопами BlackGEM у Чилі, які при виявленні гравітаційної хвилі негайно починають сканувати небо на предмет швидко згасаючого світла від кілонових — яскравих спалахів, які з'являються, коли дві нейтронні зірки зливаються та утворюють чорну дірку. Це світло залишається видимим максимум тиждень, тому важливо швидко знайти найвірогідніших кандидатів. 

Деякі явища можуть викликати помилкові спрацювання телескопів, зокрема супутники зв'язку. Група використовує ШІ для вирішення цієї проблеми, але "люди набагато краще ідентифікують закономірності, ніж алгоритми", кажуть вчені. За їхніми словами, користувачі програми також допоможуть навчати його алгоритми краще «розрізняти реальні та хибні джерела» світла.

Black Hole Finder доступно як для iOS та Android, так і у веб-версії. Користувачеві пропонують на вибір три знімки — зроблене нещодавно, старіше еталонне зображення того ж місця на нічному небі та об'єднану фотографію, щоб показати різницю між ними. Потім людину просять вирішити, чи справжній знімок. Учасники зможуть навіть спрямовувати телескоп на транзієнтні джерела світла, яким менше 16 годин. Їм потрібно буде ідентифікувати понад 1000 транзієнтів, щоб отримати статус «Суперкористувача». Імена найактивніших користувачів можуть розмістити як співавторів у наукових публікаціях.

Джерело матеріала
loader
loader