Тумбочка на шести коліщатках: у Китаї показали прототип свого марсохода
Тумбочка на шести коліщатках: у Китаї показали прототип свого марсохода

Тумбочка на шести коліщатках: у Китаї показали прототип свого марсохода

Державне телебачення Китаю показало прототипи апаратів, які можуть полетіти на Місяць і Марс.

Вчені з університетів з усього Китаю зайнялися тестуванням прототипів марсоходів, які допоможуть досліджувати Місяць і Марс, пише Space.com.

Різні прототипи всюдиходів тестують у Лабораторії Цзіліньського університету на північному сході Китаю, що надає імітацію місячного реголіту та марсіанського ґрунту.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У переліку транспортних засобів, які проходять випробування, значиться чотириколісний марсохід. Згідно із заявами китайських учених, апарат може долати м'який марсіанський ґрунт, а також перешкоди заввишки понад 20 сантиметрів.

Прототип чотириколісного марсохода Китаю
Фото: CCTV

"Ми зібралися тут, щоб перевірити як маленькі колеса будуть взаємодіяти з місячним ґрунтом. Наша мета полягає в тому, щоб марсохід/місяцехід міг долати більші відстані та краще працювати на поверхні Місяця", — заявив професор Коледжу біологічної та сільськогосподарської інженерії Цзіліньського університету Чжан Жуй державному телеканалу China Central Television (CCTV).

Серед інших роботів-дослідників також є і шестиколісні конструкції. Китайські вчені також експериментують із різними видами коліс для марсоходів. Вони кажуть, що головний ключ до розробки апаратів — це імітація умов за межами Землі.

Шестиколісний прототип марсохода
Фото: CCTV

"Наразі ми працюємо над імітацією марсіанського і місячного ґрунту. Завдяки таким дослідженням ми можемо закласти міцнішу основу для дослідження далекого космосу", — наголосив старший інженер Коледжу біологічної та сільськогосподарської інженерії Лі Сюцзюань.

Китайський марсохід зможе долати перешкоди заввишки понад 20 сантиметрів

Поки що Китай не вказує, чи буде який-небудь із показаних марсоходів брати участь у майбутніх місіях. Відомо, що дані, зібрані під час випробувань прототипів, буде включено в розробку майбутніх місій.

Наприкінці цього десятиліття Китай збирається здійснити низку місій на Місяць, а також планує побудувати Міжнародну місячну дослідницьку станцію (ILRS) у 2030-х роках. Також у планах у Китаю провести місію з повернення зразків з Марса, яка передбачає відправку на Червону планету невеликого марсохода.

Нагадаємо, після історичної посадки на Місяці Китай націлився на глибший космос. КНР планує здійснити посадку своїх апаратів на астероїд, Марс, а також відправити зонди до Юпітера й Урана.

Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader