Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює
Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює

Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює

Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює - Фото 1

У вестибюлі офісу Firaxis стоять стоїть старе шкіряне крісло та застарілий ПК з монітором ЕПТ у класичному білому кольорі 1980-90-х років. Це не просто антикваріат, а важлива частина історії ігор.

Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює - Фото 2

Понад 30 років тому Сід Мейєр, сидячі у цьому самому кріслі перед цим самим комп’ютером, створив першу гру Civilization, яка вийшла у 1991 році. Це ompaq Deskpro 386, який, за словами менеджера з навчання та розвитку Firaxis Піта Мюррея, коштував $10 000 на момент придбання. Це приблизно понад $23 000 у перерахунку на сучасні гроші. З урахуванням успіху класичної серії стратегій, це була непогана інвестиція.

Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює

Firaxis не має повного списку специфікацій, проте деякі відомі. Комп’ютер мав би отримати 640 КБ оперативної пам’яті (яких, як ми знаємо завдяки Біллу Гейтсу, має вистачити для всіх) — це було архітектурне обмеження IBM-сумісних ПК на той час. Мюррей каже, що ця машина має 16 МБ пам’яті — очевидно, через додаткове розширення. Незрозуміло, наскільки великий у ПК жорсткий диск.

У комп’ютері також є аудіокарта Sound Blaster (яка дала другу назву цьому типу комп’ютерних складників). Саме таке обладнання можна було у ті часи придбати за подібну суму. За допомогою деяких частин з Ebay та «творчого відновлення» ІТ-відділ Firaxis зміг завантажити ПК минулого року.

«Жорсткий диск наближається до кінця свого життя, але якщо ви його запустите, там буде збірка Civilization 1, яка передує релізу, і в неї можна грати на цій машині», — розповідає Мюррей.

Що стосується шкіряного крісла, то це, ймовірно, була ідея партнера Сіда Меєра, Білла Стілі. Перша Civilization була розроблена та видана не Firaxis, якої ще не існувало, а MicroProse, котру Меєр заснував разом зі Стілі у 1982 році.

Джерело: PC Gamer

Комп’ютер творця першої Civilization з 16 МБ пам’яті за $10 000 все ще працює - Фото 4
Теги за темою
Ігри
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader