Вакцинація і лікування коронавірусу: лікар Жиравецький розповів, хто в групі ризику. Відео
Вакцинація і лікування коронавірусу: лікар Жиравецький розповів, хто в групі ризику. Відео

Вакцинація і лікування коронавірусу: лікар Жиравецький розповів, хто в групі ризику. Відео

Вразливими до нового штаму коронавірусу FLіRT є люди, які ще не хворіли на коронавірус. Для їх лікування будуть дієвими нові препарати, зокрема від фірми Pfizer. В Україні він є в сімейних лікарів і вони навіть видають його безкоштовно.

Про це у випуску OBOZ.Talk сказав український лікар Тарас Жиравецький. "Тому, будь ласка, ті, хто не хворів ще ковідом, перший раз ковід, ви в групі ризику, будь ласка, ви можете звернутися до сімейного лікаря, взяти цей препарат і під час ковіду", – зазначив він.

Що ж стосується тих пацієнтів, які раніше вже хворіли на коронавірус, то їхній організм за 3-4 дні повністю знищує вірус. Вони матимуть не такий тяжкий перебіг хвороби, як ті, у кого це перший випадок COVID-19.

"Важкий – це коли ви лежали під киснем, вам давали потужні препарати в реанімації. Це важкий ковід. Якщо вам просто було тяжко, як тяжкий грип, і ви тяжко переживали його, це інша історія", – зазначив лікар.

Про лікування коронавірусу

За словами Жиравецького, зараз до лікарень зі штамом FLіRT потрапляють ті пацієнти, для яких це перший випадок коронавірусу, а також ті, хто займається самолікуванням.

"І, знову ж таки, так само, як при грипі, є ж пацієнти, які при грипі потрапляють в лікарню. І діти, і дорослі. Так само тут є пацієнти, які мають певні хронічні захворювання, в них висока температура. Вони, наприклад, не збивають цю температуру і розвивається пневмонія. І тому, знову ж таки, часом такі пацієнти теж потрапляють в лікарню", – додав медик.

Попри це, пневмонія у випадку зі штамом FLіRT лікується набагато легше.

"Я всім пояснюю, є два аналізи, про які українці мають знати. Це С-реактивний протеін або С-реактивний білок. Він вказує, чи є приєднання бактерійної інфекції в організмі, і лікар вирішує, чи давати антибіотик. І ще раз, COVID лікується антибіотиком. Коронавірус не лікується, а COVID – це хвороба, яка виникла внаслідок коронавірусу. І саме COVID ми часом лікуємо антибіотиком. Тобто ми додаємо антибіотик. Це нормально", – пояснив Жиравецький.

Якщо С-реактивний протеїн високий, більше 5 одиниць, лікар бачить, що є клініка, кашель, висока температура, яка не збивається, тоді він призначає антибактеріальний таблетований препарат.

І другий тест – це D-димер, якщо він високий, пацієнту треба дати антикоагулянти. Це препарати, які рятують хворих на коронавірус від тромбозів.

"При повторному ковіді найгірше то, що люди почувають себе значно легше, ніж при першому ковіді. І займаються чи спортом, чи великими фізнагрузками. І це може вдарити так само чи по нирках, чи, знову ж таки, викликати інфаркт, інсульт. Тому в даній ситуації ковід повторний треба вилежати. Тобто полежати хоча б 3-4 дні. До речі, менше болить голова, як ви лягаєте в горизонтальне положення і відпочиваєте", – додав лікар.

Про вакцинацію

У Міністерстві охорони здоров'я дали рекомендації, що повторно вакцинуватися важливо тим, хто ще не хворів, та групам ризику. Це люди, які мають хронічні захворювання чи проблеми з імунною системою.

"Для тих, хто перехворів, моя позиція, така, як була позиція і Голубовської доктора, інфекціоніста головного, так само позиція Євгена Дубровського, Голянського, відомих лікарів українських, інфекціоністів і імунологів, якщо людина перехворіла, в неї є свій імунітет. І це важливо", – наголосив лікар.

Тим, хто раніше проходив вакацинацію і все ж хоче зробити нове щеплення, він порадив спершу пройти мінімальне обстеження, здати загальний аналіз крові та D-димер, і порадитися зі своїм лікарем.

Як повідомляв OBOZ.UA, Тарас Жиравецький сказав, що людство якщо й позбавиться COVID як хвороби, то не скоро. Коронавірус ще надовго залишиться небезпечною хворобою, хоча й вже набагато менше небезпечною, ніж це було.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader