Оновлення Microsoft знищило комп’ютери з подвійним завантаженням Windows і Linux
Оновлення Microsoft знищило комп’ютери з подвійним завантаженням Windows і Linux

Оновлення Microsoft знищило комп’ютери з подвійним завантаженням Windows і Linux

Останнє щомісячне оновлення безпеки Microsoft сіє хаос у системах Windows і Linux із подвійним завантаженням. Минулого тижня софтверний гігант випустив патч безпеки, щоб усунути вразливість дворічної давності в завантажувачі з відкритим кодом GRUB, який використовується багатьма пристроями Linux. Патч від Microsoft не мав вплинути на пристрої з подвійним завантаженням, але багато хто виявив, що це так, і тепер він перешкоджає належному завантаженню їхніх установок Linux.

Ars Technica повідомляє , що кілька користувачів подвійного завантаження Linux бачать повідомлення «порушення політики безпеки», а також помилки «щось пішло серйозно не так». Є повідомлення про проблеми на Reddit , форумах Ubuntu та інших місцях . Патч Microsoft вплинув на дистрибутиви, включаючи Ubuntu, Debian, Linux Mint, Zorin OS і Puppy Linux.

Оновлення мало усунути вразливість, яка дозволяла хакерам обійти Secure Boot, технологію, яка широко використовується в дистрибутивах Windows і Linux, щоб гарантувати, що зловмисне програмне забезпечення не завантажується на пристрої під час завантаження. Раніше цього місяця корпорація Майкрософт заявила , що застосує «оновлення Secure Boot Advanced Targeting (SBAT) для блокування вразливих завантажувачів Linux, які можуть вплинути на безпеку Windows», але це оновлення не буде застосовано до систем із подвійним завантаженням і Windows. і Linux, тому це «не повинно впливати на ці системи».

Корпорація Майкрософт не прокоментувала проблеми, які спричинило її оновлення, але для користувачів Ubuntu існує обхідний шлях , який передбачає відключення безпечного завантаження на рівні BIOS, а потім вхід в обліковий запис користувача Ubuntu і відкриття терміналу для видалення політики Microsoft SBAT.

Корпорація Майкрософт роками використовує Secure Boot у Windows і поставила ключовою  вимогою до Windows 11 використання цієї технології для захисту від руткітів BIOS. Протягом багатьох років дослідники знайшли багато вразливостей у Secure Boot, і нещодавно було виявлено, що Secure Boot повністю зламано на багатьох ПК .

Джерело матеріала
loader
loader