Про повернення гарячої води можна забути: зниження витрат на електрику – також
Про повернення гарячої води можна забути: зниження витрат на електрику – також

Про повернення гарячої води можна забути: зниження витрат на електрику – також

18 серпня в ефірі національного телемарафону Ганна Замазєєва, яка очолює Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження, звернулася до мерів українських міст із закликом відновити централізоване гаряче водопостачання.

За її словами, це допоможе знизити навантаження на енергосистему країни, оскільки бойлери, встановлені в будинках, витрачають величезну кількість електроенергії.

Гаряча вода, скріншот: YouTube
Гаряча вода, скріншот: YouTube

Замазєєва пояснила, що бойлери – справжні "пожирачі" електрики, і якщо повернутися до централізованого гарячого водопостачання, це значно допоможе енергетикам та знизить ризик перевантаження енергосистеми. Вона також попросила мерів міст забезпечити якісне надання цієї послуги.

Крім того, Замазєєва запропонувала активно впроваджувати в будинки та ОСББ теплові насоси, які, на її думку, стануть чудовою підтримкою для енергосистеми. Такі насоси не тільки ефективно обігрівають будинки, але й забезпечують гарячою водою, а влітку можуть охолоджувати повітря, що допоможе заощадити електрику та гроші.

Однак не всі погоджуються з позицією Ганни. Експерт у галузі ЖКГ Олег Попенко вважає, що ситуація з центральним опаленням та гарячою водою в Україні настільки запущена, що відновити її буде вкрай складно.

Прорив теплотраси в Києві, Уніан
Прорив теплотраси в Києві, Уніан

Після того, як ціни на газ сильно зросли у 2015 році, комунальні системи почали руйнуватися. Зараз багато міст, наприклад, Запоріжжя, Дніпро та Кривий Ріг вже відмовилися від централізованого гарячого водопостачання.

Попенко також вказав на катастрофічний стан теплотрас в Україні. З 18 100 кілометрів теплотрас, майже 14 000 кілометрів вже давно настав час замінити, але на це не вистачає коштів.

Щороку в країні вдається замінити лише 250-300 кілометрів труб , а для заміни лише 1 кілометра теплотраси на сучасну знадобиться близько мільйона доларів. Щоб упорядкувати хоча б десяту частину всіх труб, потрібно близько 1,4 мільярда доларів, яких у місцевої влади просто немає.

Крім того, Знай.ua повідомляв, пропозиція від Міненерго може зруйнувати українські заводи: "Дехто точно збанкрутує"

Джерело матеріала
loader