У ЄС не знайшли загроз Угорщині й Словаччині через зупинку транзиту нафти "Лукойлу"
У ЄС не знайшли загроз Угорщині й Словаччині через зупинку транзиту нафти "Лукойлу"

У ЄС не знайшли загроз Угорщині й Словаччині через зупинку транзиту нафти "Лукойлу"

Європейська комісія після вивчення ситуації з припиненням транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну констатувала, що підстав непокоїтись через енергетичну безпеку Словаччини та Угорщини немає.

Про це в коментарі "Радіо Свобода" сказав віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє "Європейська правда".

Домбровскіс сказав, що Єврокомісія дослідила вплив санкцій України на "Лукойл" і зібрала інформацію з усіх сторін – Словаччини, Угорщини, України та Хорватії, – "щоб отримати повну та точну картину ситуації".

"Поставки сирої нафти через трубопровід "Дружба" тривають, і наразі немає проблеми з їхньою безпекою", – додав він.

За словами віцеголови Єврокомісії, від української влади отримали підтвердження, що транзит сирої нафти з Росії до Угорщини та Словаччини не зазнав впливу, оскільки "Лукойл" не є її власником.

"Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією та активно працюємо з зацікавленими державами-членами над альтернативними рішеннями, зокрема через Адріатичний трубопровід JANAF (пролягає у Хорватії, Сербії та Угорщині.

– Ред.)", – вказав Домбровскіс.

Він також зазначив, що Єврокомісія вкотре закликала держави-члени якнайшвидше зменшити залежність від російського викопного палива.

Причиною стали санкції, запроваджені Києвом проти цієї російської компанії.

Хоча Будапешт стверджував, що рішення України порушує Угоду про асоціацію, з цим не погодились у ЄС.

Крім того, Брюссель не побачив ознак того, що зупинка транзиту нафти "Лукойлу" підірвала енергетичну безпеку Угорщини та Словаччини.

Джерело матеріала
loader
loader