Середньовічний лицар у XIV столітті впустив у воду цінну річ: в Осло знайшли рідкісний артефакт
Середньовічний лицар у XIV столітті впустив у воду цінну річ: в Осло знайшли рідкісний артефакт

Середньовічний лицар у XIV столітті впустив у воду цінну річ: в Осло знайшли рідкісний артефакт

Археологи виявили в старій гавані частину передового для Середніх віків обладунку.

В Осло археологи знайшли рідкісну залізну рукавичку, яку було втрачено середньовічним лицарем у XIV столітті, пише LiveScience.

Частина обладунків була знайдена археологами з Норвезького інституту досліджень культурної спадщини (NIKU) під час дослідження району старої гавані.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Місто Осло, як і його гавань, було засноване в Середньовіччі близько 1050 року. У 1624 році пожежа спустошила місто, після чого норвезький король Крістіан IV переніс Осло через затоку. У наступні століття район старої гавані постійно розвивався, включно з будівництвом нових пірсів і складів.

За словами археолога NIKU Говарда Хегдаля, у цьому районі вдалося знайти безліч викинутих або загублених предметів із Середньовіччя та епохи Відродження. Серед артефактів була кераміка, взуття, мотузки, рештки тварин і велика кількість зброї.

Фрагменти залізної рукавички були знайдені в шарі глини
Фото: Norwegian Institute for Cultural Heritage Research

"Залізну рукавичку знайшли приблизно за 40 метрів від берега в гавані. Тож її могли скинути тільки з палуби корабля, хоча в нас поки що немає вагомого пояснення, чому це сталося", — каже Хегдал.

Металеві рукавички, які використовувалися лицарями для захисту рук, були винайдені на початку XIV століття. Тоді європейські солдати і лицарі перейшли від кольчуг до пластинчастих обладунків.

Але такі артефакти досить рідкісні, особливо ранні зразки, оскільки метал швидко піддається корозії в землі, також залізо часто використовували повторно в Середні віки. Рукавичка ж з Осло може бути датована XIV століттям.

"Рукавичка була знайдена просто під шаром блакитної глини, який міг утворитися внаслідок зсуву ґрунту. Цей шар ми датували приблизно 1380 роком. Рукавичка могла бути загублена під час самого зсуву і через хвилі, що утворилися", — зазначає Хегдал.

Але навіть у таких умовах рукавичка з Осло сильно постраждала з плином часу. Збереглася лише невелика її частина з маленькими гвоздиками та, можливо, пряжка, яку археологи побачили за допомогою рентгена. Невідомо, наскільки рукавичка була старою на той момент, коли її втратили. Відразу після Чорної смерті рідкісні товари, як-от пластинчасті обладунки, стали більш поширеними через скорочення населення.

"Також рукавичку могли просто викинути через те, що вона заіржавіла або зламалася", — підкреслює археолог.

Водночас, під час розкопок в Осло дослідники знайшли багато зброї, переважно це були ножі, мечі, списи та сокири.

"Наша гіпотеза полягає в тому, що все це було викинуто через заборону на носіння зброї, що ґрунтується на аналогічних правилах в інших середньовічних містах", — підсумували вчені.

Нагадаємо, у Швейцарії виявили неушкоджену середньовічну рукавичку. Її виявили під час розкопок на південний схід від замку Кібург.

Джерело матеріала
loader