В Україні борщ коштує майже вдвічі менше, ніж у Польщі: опубліковано ціни
В Україні борщ коштує майже вдвічі менше, ніж у Польщі: опубліковано ціни

В Україні борщ коштує майже вдвічі менше, ніж у Польщі: опубліковано ціни

В Україні на приготуванняборщудоведеться витратити 169,7 грн, тоді як у Польщі ця страва коштуватиме 306,9 грн. При тому середня зарплата у поляків майже втричі вища.

Про це йдеться у звіті аналітичного центру Gremi Personal. Станом на серпень 2024 року вартість продуктів для приготування борщу в Україні складає 169,7 грн. Для цього індексу враховуються такі інгредієнти, як свинина (300 г), буряк (300 г), картопля (300 г), капуста (300 г), морква (200 г), цибуля (200 г), часник (50 г), томатна паста (70 г), сметана (200 г), зелень (40 г) та приправа.

Водночас у Польщі аналогічний набір продуктів для приготування борщу обійдеться майже удвічі дорожче — 306,9 грн (29,02 злотих). "Індекс борщу є відображенням економічної ситуації в країні, і цей показник показує, наскільки доступними є основні продукти харчування для пересічного українця. Ми бачимо, що попри розповсюджений міф, що у Польщі продукти дешевші, Україна все ж залишається країною з більш дешевими цінами на основні продукти харчування. Звісно, це пов'язано із відмінностями в рівні життя та середніх доходах населення", – каже Анна Джоболда, директорка департаменту рекрутації Gremi Personal.

В аналітичному центрі також звертають увагу на відмінності між мінімальними та середніми заробітними платами в Україні та Польщі. У Польщі мінімальна зарплата з липня 2024 року становить близько $738, а в Україні – $200 (8 000 гривень брутто, після оподаткування).

Щодо середньої заробітної плати, у Польщі вона складає приблизно $1 450 (після сплати податків це близько 6 000 злотих) , у той час як в Україні вона становить близько $580 (21 800 грн). Аналітики додають, що індекс борщу показує різницю у вартості життя між Україною та Польщею, але це не означає, що одна країна є однозначно дешевшою чи дорожчою для проживання.

Як повідомляв OBOZ.UA, загалом в Україні подешевшали основні продукти харчування. З квітня-2023 до квітня-2024 ціни знизилися на 0,8%, проте, наприклад, саме на яйця – одночасно на 41,9%. Втім деякі позиції, навпаки, подорожчали.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader