Ситуація з хлібом у країні накаляється: може стати дорожче на 20%
Ситуація з хлібом у країні накаляється: може стати дорожче на 20%

Ситуація з хлібом у країні накаляється: може стати дорожче на 20%

Українські пекарі попереджають, що ціни на хліб можуть помітно підскочити, або ж виробництво хліба доведеться скоротити, що може призвести до перебоїв із його постачанням.

Виною всьому – різке подорожчання борошна, олії, цукру та підвищення витрат на електроенергію, повідомляє ВВС. Наприклад, борошно за останні місяці подорожчало на 50%, що вже зараз робить випічку хліба дорожчим процесом.

Додатково пекарі стикаються із необхідністю збільшувати зарплати через брак робітників, а з вересня очікується підвищення акцизів на пальне, що зробить доставку ще дорожчою.

цыни на хліб
ціни на хліб

Спека особливо сильно вдарила по пізніх культурах, таких як кукурудза, соняшник та соя, що може вплинути на ціни на куряче м'ясо, яйця та молочні продукти. Проте з урожаєм пшениці, яка використовується для хліба, справи кращі – за обсягом він може бути на рівні минулого року. Але якість пшениці викликає питання. Хороша пшениця дорожча і має попит на зовнішніх ринках, що штовхає ціни вгору.

Через ці фактори ціни на хліб, за словами виробників, можуть зрости на 15-20%. Інакше хлібозаводи можуть зупинитися, що спричинить перебої з хлібом у країні. Однак, навіть якщо подорожчання відбудеться, воно відбуватиметься поступово, а не одразу.

Пшениця, поле / фото: Pixabay
Пшениця, поле / фото: Pixabay

Але не лише врожай впливає на вартість хліба. Сюди додаються проблеми з дорогою електрикою, нестачею робочої сили та подорожчанням палива. Ці чинники ускладнюють роботу великих виробників, які виробляють так званий "соціальний хліб".

Крім того, змінюється культура споживання хліба: люди стали їсти менше традиційного хліба, а натомість віддають перевагу крафтовим виробам з невеликих пекарень чи пекарень у супермаркетах. Війна погіршила ситуацію: з країни виїхало багато споживачів, а військові, незважаючи на те, що вони перебувають у статистиці як споживачі, насправді такими не є.

Ціни на хліб, фото: Знай.ua
Ціни на хліб, фото: Знай.ua

Цікаво, що такі розмови про можливе підвищення цін на хліб з'являються щороку наприкінці літа. Раніше з виробниками укладали меморандуми та намагалися знизити ціни на сировину. Але зараз такі кроки можуть сприйматися як втручання у ринок.

На тлі об'єктивних причин, які справді існують, у заявах пекарів також є елемент "хайпу", що робить цю тему особливо актуальною у ЗМІ на найближчі місяці. Однак, як саме і наскільки зростуть ціни, залежатиме від багатьох факторів.

Одне можна сказати точно – підвищення цін на хліб неминуче, і це далеко не останнє подорожчання продуктів, з яким українцям доведеться зіткнутися цього року.

Крім того, Знай.ua повідомляв, курятина стрибнула в ціні, а яйця стали доступнішими: як нові цінники вплинуть на звичний раціон українців

Джерело матеріала
loader