В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі»
В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі»

В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі»

До 33-ї річниці Незалежності України у Копенгагені, в Українському домі у Данії, відкрилася виставка «Серце землі». 

Про це повідомляється на сторінці Українського дому в Данії у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Зазначається, що це перша міжнародна версія експозиції з часу її дебюту у Києві в 2022 році. В експозиції, створеній і курованій командою Мистецького арсеналу, представлені твори 17 українських митців і мисткинь, що рефлексують про стосунки між людиною і землею, а також важливість України для продовольчої безпеки світу.

Відкриття виставки супроводжував виступ українського гурту «Пиріг і Батіг» із музичним твором до фільму Олександра Довженка «Земля», показ якого відбувся в приміщенні однієї з найбільш знакових церков Копенгагена Vor Frelsers Kirke.

В Українському домі у Копенгагені проходить виставка «Серце землі» - Фото 1

Як зазначається на сайті Мистецького арсеналу, його кураторська група розробила експозицію «Серце землі» (2022 р.) у відповідь на руйнівні наслідки російського вторгнення в Україну. У своїх роботах художники та художниці досліджують теми колоніальної експлуатації, екологічного насильства, а також перетворення їжі на зброю. Мета виставки — підкреслити вирішальну роль України у глобальній продовольчій безпеці, яка набуває дедалі більшої актуальності на тлі російських атак на інфраструктуру експорту зерна, знищення дамб та ескалації екологічної кризи.

«Виставка "Серце Землі", яку ми маємо честь зробити міжнародною та представити в Данії спільно з Мистецьким арсеналом, торкається майбутнього людства, яке вирішується сьогодні на полі бою в Україні. Відвідувачі зможуть прийняти більш усвідомлене рішення щодо особистої ролі кожного та кожної з нас у захисті нашої Батьківщини та світу від катастроф», — зазначила голова Українського дому в Данії Наталія Попович.

На відкриття виставки завітали мер Копенгагена із питань зайнятості та інтеграції Єнс-Крістіан Люткен та мер з питань культури та дозвілля Міа Ньєгаард. «Дивовижні роботи 17 українських митців є проявом їхнього глибокого зв’язку з батьківщиною, українською землею та життєво важливою роллю України у глобальній продовольчій безпеці. У ці часи, обтяжені смертю та руйнуванням, важливо пам’ятати, наскільки Україна насправді є джерелом життя. Я сподіваюся, що ця виставка буде маяком надії. Нагадуванням ніколи не втрачати віру в краще майбутнє, навіть у найважчі часи», — сказав на відкритті виставки мер Копенгагена з питань зайнятості та інтеграції Єнс-Крістіан Люткен.

Виставка працюватиме до 24 листопада. Український дім в Данії знаходиться за адресою Strandgade, 27B, 1401, Копенгаген.

Як повідомляв Укрінформ, у приміщенні Постійного представництва України при ООН у Нью-Йорку з нагоди Дня Державного Прапора України та Дня міста-героя Харкова відкрилася виставка малюнків юних харків’ян «Світ, у якому я хочу жити. Лелеки».

Фото: Шарлотта Кітцау

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader