Як захистити людей на Марсі від небезпечної сонячної радіаційної бурі: вчені дають відповідь
Як захистити людей на Марсі від небезпечної сонячної радіаційної бурі: вчені дають відповідь

Як захистити людей на Марсі від небезпечної сонячної радіаційної бурі: вчені дають відповідь

Оскільки космічні агентства і приватні компанії планують відправити людей на Марс, їм доведеться знайти способи пом'якшити небезпеки, пов'язані з високоенергетичним випромінюванням.

Погода на Марсі не є сприятливим фактором для майбутніх відвідувачів Червоної планети. Це суворий і холодний світ. Що ще гірше, астронавти на Марсі будуть більше схильні до небезпечного впливу космічної радіації, ніж жителі Землі, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На Марсі немає захисного магнітного поля, і планета має занадто розріджену атмосферу. Тому на Марс проникає високоенергетичне випромінювання у вигляді протонів, іонів, нейтронів і гамма-променів. Плюс Сонце під час спалахів викидає сонячні енергетичні частинки, які потрапляють на Марс.

Вчені з NASA зараз працюють над стратегіями для експедицій на Марс, щоб астронавти могли впоратися з сонячними радіаційними бурями на планеті, викликаними спалахами випромінювання Сонця.

Вчені з NASA зараз працюють над стратегіями для експедицій на Марс, щоб астронавти могли впоратися з сонячними радіаційними бурями на планеті, спричиненими спалахами випромінювання Сонця.
Фото: space.com

Учені вважають, що через затримки зв'язку між Землею і Марсом астронавти повинні мати інструменти, які зможуть попередити їх про сонячну бурю, що насувається. За словами Джини ДіБраччіо з NASA, зараз триває активне розроблення таких інструментів.

Дослідження, спрямовані на розв'язання проблем, пов'язаних із радіацією на Марсі, стали особливо актуальними після того, що сталося на Червоній планеті в травні цього року.

Сильний сонячний спалах викинув рентгенівські та гамма-промені, які досягли Марса, а подальший корональний викид маси викинув заряджені сонячні частинки, які також потрапили на Червону планету. У результаті виникла потужна сонячна радіаційна буря. Радіаційний удар по поверхні Марса був найбільшим з усіх, які за останні 12 років фіксував детектор оцінки радіації, встановлений на марсоході Curiosity.

Дон Хасслер з Південно-Західного дослідницького інституту в Боулдері, США, пояснює, що радіаційне середовище на поверхні Марса складається переважно з космічного випромінювання і його вторинних частинок, які утворюються під час їхньої взаємодії з атмосферою або ґрунтом планети. Крім того, спонтанні сонячні енергетичні частинки, викинуті Сонцем, можуть домінувати в радіаційному полі Марса протягом кількох годин і навіть кількох днів. За словами вченого, захист майбутніх астронавтів від впливу цієї радіації залишається одним з основних завдань під час дослідження Марса.

Сонячна радіаційна буря на Марсі
Фото: NASA

Джеймс Фейворс із NASA каже, що з погляду прогнозування і моделювання космічної погоди в реальному часі на Марсі існують прогалини в даних. Вони викликані прогалинами в спостереженнях, які потрібні для створення моделей. За словами вченого, для майбутніх пілотованих місій на Марс необхідно створити потрібні умови для спостереження і прогнозування космічної погоди.

Як уже писав Фокус, секрет радіації Юпітера і його супутників NASA допомогли розкрити космічні "світлячки". Вчені вперше створили карту радіаційного середовища навколо Юпітера за допомогою космічного апарату "Юнона".

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader