Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR
Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR

Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR

Шоломи віртуальної реальності надто великі, щоб носити їх за собою всюди, а окуляри Lenovo Legion Glasses все ще виглядають як звичайні сонцезахисні окуляри, хоча їх не назвати засобом для віртуальної реальності. Це зовсім інший вид пристроїв, який має свої переваги й недоліки. Як це працює, кому воно згодиться і чи вартує своїх грошей?

Lenovo Legion Glasses
20999 грн.

Плюси:

Переваги: компактні розміри та невелика вага; насадки для індивідуального регулювання положення; низьке енергоспоживання; сумісність з різною технікою; простота використання за принципом plug and play;

Недоліки: сильне розмиття тексту по краях; не найкращий звук; незначне охоплення поля зору; низький рівень імерсії відносно VR; висока вартість; в деяких людей пристрій може викликати втому очей; 

Купити в digitaldreams.com.ua
7.8/10
Оцінка ITC.ua
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR - Фото 1

Зміст

  • 1 Технічні характеристики Lenovo Legion Glasses
  • 2 Комплектація та паковання
  • 3 Дизайн, ергономіка Lenovo Legion Glasses
  • 4 Дисплей, звук
  • 5 Досвід використання Lenovo Legion Glasses
  • 6 Ціна та конкуренти

Технічні характеристики Lenovo Legion Glasses

Технічні характеристики
Тип екранаmicro-OLED
Діагональ0.49″
Роздільна здатність1920x1080p
Частота оновлення60 Гц
Кут огляду38 °
Роз’ємUSB Type C 3.2
ДодатковоАкселерометр
Гіроскоп
Датчик відстані
Динаміки
Розміри155x79x50 мм
Вага96 грамів
СумісністьPC, iOS, MacOS, Android

Комплектація та паковання

1111

На коробці пише, що Lenovo Legion Glasses — «персональний екран», а не окуляри віртуальної реальності. Запам’ятаємо це, бо багато продавців відносять їх саме до категорії VR.

Крім окулярів в комплекті є три накладки під ніс (різні люди, різні голови, різні носики), лінзи та фірмова серветка для протирання. Lenovo Legion Glasses має вбудований кабель USB Type C довжиною 1.5 метра, ізоляція досить товста.

1111

Для зберігання і перенесення цього всього передбачена спеціальна сумочка-чохол. Також присутня книжка-інструкція на різних мовах (української та російської немає).

Дизайн, ергономіка Lenovo Legion Glasses

111111

Lenovo Legion Glasses виглядають наче класичні сонцезахисні окуляри, майже. Звісно, важать вони 96 грамів, що багато, як для окулярів, але неймовірно мало відносно шоломів віртуальної реальності.

11

Носові насадки дозволяють регулювати пристрій під себе, проте це не так аж і легко. Lenovo Legion Glasses це техніка індивідуальна, тому коли окуляри бере хтось інший, то майже гарантовано йому доведеться заново регулювати їх під свій ніс.

Їх можна використовувати як сонцезахисні, але захист вони дають менший. Через значну відстань від очного яблука до лінзи Lenovo Legion Glasses не покривають всю площу, тому сонце може попадати з боків. Це дещо знижує рівень занурення та одночасно не дозволяє користувачу забути де він знаходиться, навіть, під час тривалого перегляду контенту.

111

З обох боків на окулярах знаходяться клавіші: зліва для регулювання яскравості, а справа для зміни гучності. Носити Lenovo Legion Glasses комфортно, але це виключно індивідуальні відчуття. Власнику доведеться не один раз налаштовувати девайс під себе, шукаючи оптимальне положення для сфокусованого зображення та власного комфорту.

Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR - Фото 21

Живиться Lenovo Legion Glasses від пристрою, з якого виводиться зображення. Енергоспоживання невисоке, бо ігрова консоль Lenovo Legion Go повільніше втрачає заряд з окулярами (екран приставки вимкнений).

Дисплей, звук

На фото неможливо передати те, що бачить людина через лінзи Lenovo Legion Glasses, тому спробуємо максимально детально описати за сприйняттям. Розмір екрана такий, наче 50-дюймовий телевізор приблизно стоїть за 2-2.5 метра від спостерігача.

1111

Виводити зображення на окуляри можна з комп’ютера, ноутбука, ігрової приставки (наприклад, Lenovo Legion Go), смартфона, планшета. Підтримуються різні операційні системи, головне, щоб пристрій мав роз’єм USB Type C з підтримкою Display Port (вбивці Android флагманів з Type C 2.0 проходять мимо).

Частота оновлення micro-OLED екранів 60 Гц, роздільна здатність Full HD – нюансів з пікселізацією картинки немає. Попри близькість ока до екрана щільності пікселів вистачає.

Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR - Фото 26

Запас яскравості достатній, відео можна дивитися на дворі в сонячний день, але доведеться збільшити рівень підсвічування. Звісно, буде відчуватися ефект прозорості зображення, наче голограми в фантастичних фільмах. Втім, це значно краще, ніж надворі дивитися фільм на ноутбуці з яскравістю 250 ніт.

Екран однозначно не підходить для роботи з текстом. По кутах віртуального екрана текст виглядає розмитим, нечітким, Під час перегляду спортивних подій було важко побачити рахунок в лівому верхньому куті. Непросто розібрати чи то 18, чи 19 балів заробила команда.

Головною фішкою пристрою є те, що можна переглядати фільми чи грати в ігри наче на великому телевізорі, не заважаючи нікому вдома, а також робити це в подорожі, наприклад, в поїзді. Достатньо під’єднати кабель до смартфона і все готово. Ніякого додаткового програмного забезпечення, жодних налаштувань тощо, а ще Lenovo Legion Glasses не потрібно заряджати.

111111

Зображення покриває лише частину периферійного зору, тому під час використання Lenovo Legion Glasses людина не втрачає орієнтацію в просторі та розуміє, як це може бути з VR сетами.

Самі окуляри добряче віддалені від ока, відносно класичних сонцезахисних окулярів. Тобто з Lenovo Legion Glasses можна ходити по кімнаті і добре бачити все, що знаходиться зліва, справа та знизу. 

Положення екрана зміщене до верху, тому знизу залишається багато вільного простору, а зверху його майже немає. Це значить, що Lenovo Legion Glasses сподобається бабусі, яка любить вишивати, бо нічого не заважає дивитися вниз.  Під час гри за комп’ютером добре видно руки з клавіатурою, а також можна дивитися фільм, поїдаючи попкорн. 

Якщо коротко, то досвід використання Lenovo Legion Glasses нагадує великий телевізор, що стоїть за два метри, тобто видно все навколо екрана, а не лише саме зображення, яке охоплює все поле зору, як у VR.

Якість звуку не найкраща, зате гучності вистачає. Динаміки Lenovo Legion Glasses можна порівняти з типовими навушниками середнього класу. Повної ізоляції звуку немає, як у вакуумних вкладишах, тому з максимальним рівнем звуку оточення буде чути розмову з відео на YouTube.

Досвід використання Lenovo Legion Glasses

Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR - Фото 33

Любителі VR точно будуть розчаровані Lenovo Legion Glasses, якщо розглядати лише технічні можливості та рівень занурення. Це лише звичайний екран перед очима, який замінює великий телевізор та не підходить для роботи.

Єдиною серйозною перевагою Lenovo Legion Glasses над VR сетами є ергономіка. Окуляри справді легкі, компактні, зручні та дозволяють вільно себе почувати, тримаючи один лише смартфон в кишені.

Особисто я використовував Lenovo Legion Glasses в основному для споживання медіаконтенту. В ігри грати добре, але далеко не всі, адже через згадане розмиття тексту по краях можна відразу забути про багато жанрів забавок (RPG, наприклад).

Навантаження на зір також присутнє – мені було неприємно користуватися Lenovo Legion Glasses з максимальним рівнем яскравості, адже в таких умовах очі втомлюються швидко, але з мінімальним підсвічуванням можна дивитися контент кілька годин без дискомфорту.

Повною мірою Lenovo Legion Glasses зможуть оцінити лише любителі подорожей, або ті, хто живе в гуртожитку, де немає можливості поставити телевізор значної діагоналі. Це чудовий портативний дисплей, але точно не для типового, домашнього використання, де є великий телевізор, монітор чи проєктор.

Ціна та конкуренти

Огляд Lenovo Legion Glasses: вже не екран, ще не VR - Фото 34

Поки що Lenovo Legion Glasses не продається в Україні легально. Офіційні поставки слід очікувати цієї осені. Сіровози просять за окуляри від 20000 гривень. Закордоном Lenovo Legion Glasses коштує приблизно 400-450$.

Прямих альтернатив в Україні немає, хіба що «коробочки для смартфонів», які можна придбати за 500-1500 гривень. Якщо не шкода своїх очей, то цілком згодиться.

Повноцінні VR не вважаються конкурентами Lenovo Legion Glasses, бо мають значно більші фізичні розміри, а також пропонують повну імерсію, підтримку VR програм та ігор тощо.

7.8/10
Оцінка ITC.ua
Екран
8
Гарне зображення за винятком розмитого тексту по кутах.
Дизайн, ергономіка
8.5
Зручний та компактний персональний екран.
Якість збирання, матеріали
8.5
Добре зібрані окуляри з гумовими вставками під ніс та довгим кабелем. 
Ціна
7
Шоломи віртуальної реальності лише трохи дорожчі.
Звук
7
Для перегляду фільмів згодиться, хоча звук сам по собі недостатньо об’ємний.

Висновок:

Lenovo Legion Glasses не може замінити окуляри віртуальної реальності, не дає такого сильного занурення та ефекту присутності, адже це пристрій іншої категорії. Завдяки компактним розмірам і відмінній ергономіці ці окуляри точно знайдуть свого покупця, принаймні тих, хто хотів би їх купити.

Переглядати контент на портативному дисплеї Lenovo Legion Glasses зручніше, ніж це робити на телефоні чи планшеті, хоча герой огляду для когось буде повністю неприйнятним. В декого очі будуть втомлюватися, а в когось флагманський Android смартфон не підтримує USB Type C 3.0, тому підключити окуляри не вийде тощо.

Однозначно, продукт цей на любителя, бо власники VR будуть розчарованими, як і ті, хто від героя огляду хоче отримати досвід на рівні Apple Vision Pro. Вузькоспеціалізований, недосконалий, але цікавий пристрій має шанси започаткувати новий тренд серед методів споживання мультимедійного контенту, звісно, якщо вартість ще більше знизиться.

Купити в digitaldreams.com.ua

Висловлюємо подяку компанії Lenovo за наданий для огляду портативний приватний екран Lenovo Legion Glasses

Джерело матеріала
loader