Ціна на популярний продукт в Україні може значно зрости: які причини та яку вартість очікувати
Ціна на популярний продукт в Україні може значно зрости: які причини та яку вартість очікувати

Ціна на популярний продукт в Україні може значно зрости: які причини та яку вартість очікувати

У 2024 році в Україні очікується значне зростання цін на гречку через скорочення посівних площ майже вдвічі, що спричинено падінням цін нижче собівартості зерна. Це призвело до зменшення пропозиції на ринку, що викличе подорожчання продукту.

Про це розповів голова Міжнародної асоціації наукових установ, виробників, переробників гречки та унікальних продуктів Микола Малієнко в ефірі Київ24. Однією з головних причин подорожчання стало значне скорочення посівних площ.

У 2023 році під гречку було відведено 140 тисяч гектарів землі, однак у 2024 році ця цифра знизилася до приблизно 90 тисяч гектарів. Причина такого скорочення полягає у тому, що ціни на гречку в Україні впали нижче собівартості виробництва зерна.

Це призвело до того, що фермери неохоче сіяли гречку, адже це стало невигідним. Замість того, щоб отримувати прибуток, виробники стикалися із збитками, що змусило їх зменшити площі під цю культуру. "Ніхто не хоче сіяти собі в збиток", – зазначив Малієнко. Це пояснює різке скорочення посівних площ цього року.

Скорочення посівних площ призвело до зниження пропозиції гречки на ринку, що, у свою чергу, викликає зростання цін. Менша кількість доступного продукту на ринку означає, що його вартість зростатиме, особливо на тлі стабільного або зростаючого попиту.

Українці, звиклі до доступної гречки, можуть виявити, що її вартість значно збільшилася. Це може вплинути на купівельну спроможність споживачів, особливо тих, для кого гречка є основною частиною раціону. 

Ціни на гречку в супермаркетах

Згідно з даними моніторингу OBOZ.UA, станом на 26 серпня в супермаркетах гречка в середньому коштує 28,49 гривень за кілограм. В окремих мережах її продають за:

  • Сільпо – 23,99 грн/кг;
Скільки коштує гречка в супермаркетах
  • Auchan – 35,80 грн;
Чому гречка зросте в ціні
  • АТБ – 25,90 грн;
Яка вартість гречки в АТБ
  • Varus – 22,90 грн.
Відбулось скорочення посівних площ на гречку

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні різко здорожчала лохина. Так, на одному з найбільших оптових ринків країни в середині серпня ця ягода коштувала в середньому 95 грн/кг, тоді як минулого тижня (закінчився 25 серпня) ціни зросли до 135 грн/кг. Тобто, на 42%.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader