Контрабанда з рф: київські аптеки наживаються
Контрабанда з рф: київські аптеки наживаються

Контрабанда з рф: київські аптеки наживаються

Мережа столичних аптек "Ел'Фарм" займається збутом заборонених російських та західних ліків, незважаючи на повномасштабну війну з країною-агресором та ряд законів, які забороняють це робити. Як повідомляють журналісти проєкту "Схеми" , ця мережа не лише торгує російськими препаратами, а й продає західні ліки, які були виготовлені спеціально для російського ринку.

Це є порушенням українського законодавства, яке забороняє ввезення і продаж таких препаратів. У справі задіяні громадяни Азербайджану - брати Ешгін та Елвін Багірові, на яких зареєстрована мережа аптек "Ел'Фарм". Попри те, що правоохоронці вже провели обшук в аптеках Багірових, вилучивши понад 50 лікарських засобів, аптеки продовжують свою діяльність.

У Києві можна купити російські препарати

За результатами розслідування, в Києві функціонують дві аптеки мережі "Ел'Фарм". Журналісти провели власний експеримент і змогли придбати кілька препаратів, які не мали бути у продажу. Один із клієнтів мережі розповів, що придбав російський препарат для розрідження крові, який не був виставлений на вітрину, а зберігався в підсобці. Цей препарат мав упаковку та інструкцію російською мовою, що підтверджує його походження з росії.

Крім російських препаратів, "Схеми" виявили, що мережа також займається продажем західних ліків, виготовлених для російського ринку. Наприклад, "Атаракс" від бельгійської компанії був куплений у "Ел'Фарм" з упаковкою, яка містила російське маркування. Цей препарат виготовлено в лютому 2023 року, тобто під час повномасштабного вторгнення.

Українське законодавство забороняє продаж препаратів країни-агресора, однак деякі представники фармацевтичного бізнесу оминають закон задля власних фінансових інтересів. Викликає чимало запитань і той факт, що правоохоронні органи зреагували на ситуацію лише після оприлюднення розслідування журналістів "Схем".

Підозри до власників аптек "Ел'Фарм" не висунуті

Мережа аптек "Ел'Фарм" зареєстрована на братів Ешгіна та Елвіна Багірових, які є громадянами Азербайджану, але проживають у Києві. Ліцензію на аптечний бізнес вони отримали у 2018 році від Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками. Згідно з даними з реєстру юросіб, брати Багірови прописані у квартирі молодшого брата Ешгіна в Києві.

Виявилося, що російські ліки постачаються клієнтам через поштове відділення, розташоване неподалік їхнього дому. Після публікації розслідування правоохоронці провели обшук у аптеках Багірових, вилучивши понад 50 лікарських засобів для подальшої експертизи.

Підозри до братів Багірових наразі не висунуті, але розслідування триває. Як наголошують журналісти, які проводили розслідування, незважаючи на проведення обшуків, аптека й досі продовжує продаж заборонених препаратів, що ставить під сумнів ефективність контролю за дотриманням законодавства.

Як нелегальні ліки потрапляють на ринок України?

З червня 2022 року в Україні заборонено продаж російських і білоруських препаратів. Дане рішення було ухвалене в умовах війни з країною-агресором рф, за порушення законодавства передбачені серйозні санкції: штрафи до 1700 гривень, позбавлення ліцензії та можливе ув’язнення до 12 років за ведення бізнесу з Росією.

Нелегальні препарати часто потрапляють в Україну через треті країни, такі як Туреччина, Білорусь або країни Європи. Це створює значні проблеми для контролю над постачанням і продажем таких товарів.

Журналісти звернулися до західних фармацевтичних компаній, які виробляють ліки, що потрапляють в Україну незаконно. Бельгійська компанія UCB Pharma підтвердила, що постачає ліки в Україну лише в офіційній упаковці, що відповідає місцевим стандартам.

Німецька компанія Mucos Pharma, яка є виробником препарату "Вобензим", зазначила, що дистрибуція їх ліків була перервана через проблеми із постачанням сировини. Після відновлення постачання компанія стикалася з проблемами в ланцюзі постачання до України, включаючи припинення діяльності дистриб'ютора в Україні.

Нелегальна торгівля ліками - глобальна проблема

Нелегальна торгівля лікарськими засобами є глобальною проблемою, що потребує комплексного підходу для її вирішення. Порушення, подібні до виявлених в "Ел'Фарм", красномовно говорять про необхідність тісної співпраці між національними та міжнародними організаціями для запобігання незаконному ввезенню та продажу ліків.

Важливо, щоб державні органи посилили контроль за дотриманням законодавства і забезпечили ефективний моніторинг ринку лікарських засобів. На думку експертів, варто запроваджувати більш суворі перевірки аптек і дистриб'юторів, щоб забезпечити дотримання заборон на продаж російських і білоруських ліків.

До того ж громадськість має знати про ризики покупки нелегальних ліків і важливість купівлі препаратів лише через ліцензовані канали, адже подібні препарати можуть бути підробками, а значить і небезпечними для здоров’я.

Співпраця з міжнародними організаціями також може допомогти налагодити тісну співпрацю з міжнародними фармацевтичними компаніями для контролю за постачанням і запобігання нелегальному ввезенню ліків.

Справа із мережею аптек "Ел'Фарм" свідчить про серйозні проблеми в контролі за постачанням і продажем лікарських засобів в Україні. Враховуючи те, що ці аптеки продовжують свою діяльність навіть після виявлення порушень законодавства, можна дійти висновку, що в нашій країні поки немає ефективної роботи з боку контролюючих та правоохоронних органів для боротьби з нелегальним обігом ліків. Отже, українці не захищені від підробок та препаратів невідомого походження.

Джерело матеріала
loader