Несплата аліментів може обійтися ще дорожче: як виконавці "покарають" боржників
Несплата аліментів може обійтися ще дорожче: як виконавці "покарають" боржників

Несплата аліментів може обійтися ще дорожче: як виконавці "покарають" боржників

Штрафи за несплату аліментів мають особливий механізм призначення та використання, що відрізняє їх від інших фінансових санкцій. У більшості випадків, коли люди отримують штрафи за різні правопорушення, ці кошти спрямовуються до державного бюджету.
Але у випадку аліментних боргів штрафи мають зовсім інше призначення. Юрист Олександр Головченко розповів про найбільш поширені міфи, пов'язані з аліментними штрафами, і каже, як все працює насправді.

Людина тримає гроші в руках
Людина тримає гроші в руках

Міф 1: Штрафи за борги по аліментах призначаються судом
Часто вважається, що для накладення штрафу за несплату аліментів потрібно звертатися до суду. Насправді ж, відповідно до закону України "Про виконавче провадження", рішення про стягнення аліментів та супутні штрафи перебувають у віданні органів державної виконавчої служби.

Міф 2: Для призначення штрафу потрібно звертатися до державного виконавця особисто
Насправді, державний виконавець накладає штраф самостійно в рамках виконавчого провадження, керуючись вимогами законодавства. Особисте звернення не є обов’язковим.

Людині дають гроші
Людині дають гроші

Міф 3: Штрафи за несплату аліментів фіксовані
Часто люди думають, що сума штрафу фіксована незалежно від тривалості заборгованості. Однак, штрафи за аліменти накладаються у відсотковому співвідношенні до загальної суми боргу. Зокрема:

  • за 1 рік несплати аліментів – штраф складає 20% від суми боргу;
  • за 2 роки – 30%;
  • за 3 роки і більше – 50%.

Міф 4: Штрафи за несплату аліментів йдуть у державний бюджет
Загальноприйнято вважати, що штрафні кошти потрапляють до бюджету держави, але це не так у випадку з аліментними боргами. Ці штрафи мають цільовий характер, і їхня сума повністю перераховується на користь дитини, на яку призначені аліменти.

Людина, яка тримає гроші
Людина, яка тримає гроші

Також важливо зазначити, що навіть під час воєнного стану процедура накладання штрафів за несплату аліментів не припиняється. Законодавство не передбачає звільнення боржників від відповідальності за несплату аліментів під час війни.

Тому боржники все одно будуть зобов'язані сплатити не лише основну суму аліментів, а й штрафи за прострочення.

Крім того, Знай.ua повідомляв, потрібно сплатити ще більше грошей: власників будинків та квартир попередили

Джерело матеріала
loader
loader