В Україні запровадять електронні ветеринарні паспорти у "Дії"
В Україні запровадять електронні ветеринарні паспорти у "Дії"

В Україні запровадять електронні ветеринарні паспорти у "Дії"

Міністерство аграрної політики та продовольства України анонсувало запуск Єдиного державного реєстру свійських тварин восени 2024 року. Це значно спростить процес оформлення документів для домашніх вихованців та розширить можливості для власників тварин.

Про це пише "Хвиля", посилаючись на публікацію на сайті Мінагро.

Електронні документи для тварин видаватимуть не лише державні, а й приватні ветеринарні клініки. Раніше право надавати офіційні документи для тварин мали виключно державні установи ветеринарної медицини.

Реєстрація домашніх тварин у новому реєстрі проводитиметься під час візиту до ветеринарного лікаря. В результаті буде сформовано електронний ветпаспорт, у якому буде вся необхідна інформація про тварину, включаючи історію вакцинацій. Важливою перевагою електронного паспорта стане те, що можна буде відновити дані у разі втрати паперового варіанта.

В Україні запровадять електронні ветеринарні паспорти у "Дії" - Фото 1

Реєстр впроваджуватиметься у два етапи:

  • Перший етап, запланований на осінь 2024 року, включає запуск Єдиного державного реєстру свійських тварин. На цьому етапі послуга реєстрації надаватиметься безкоштовно як державними, так і ліцензованими приватними ветеринарними лікарями, які стали учасниками проекту та отримали доступ до реєстру. Список таких лікарів буде доступний на карті ветеринарних клінік на порталі проекту pet.gov.ua.
  • Другий етап проекту передбачає інтеграцію ветеринарних паспортів у додаток "Дія", що зробить доступ до інформації про свійських тварин ще більш зручним для їхніх власників.

У подальших планах проекту є інтеграція Єдиного державного реєстру з міжнародними базами даних свійських тварин, зокрема з Europetnet. Це спростить поїздки з тваринами за кордон та їхню ідентифікацію на міжнародному рівні.

Нагадаємо, в Україні пропонують карати водіїв за "нове" порушення.

Джерело матеріала
loader
loader