Гравець побив 25-річний рекорд у спідрані Quake, який вважався неможливим
Гравець побив 25-річний рекорд у спідрані Quake, який вважався неможливим

Гравець побив 25-річний рекорд у спідрані Quake, який вважався неможливим

Рекорди у спільноті любителів швидкісного проходження регулярно оновлюються, але деякі досягнення залишаються неперевершеними роками. Одне з таких трималося 25 років і стосувалося спідрану на рівні “Installation” (E2M1) з оригінальної Quake.

Це перший рівень другого епізоду “The Realm of Black Magic”, який являє собою круглу бойову арену. Вже невдовзі після виходу Quake у 1996 році гравці зрозуміли, що цей рівень можна майже повністю пропустити, виконавши стрибок із початкової у фінальну секцію, що скорочує час проходження до кількох секунд. У березні 1999 року Маркус Тайпале (Markus Taipale) встановив рекорд, завершивши рівень за 7,97 секунди.

Завдяки округленню часу до меншого значення гра зареєструвала цей результат як 7 секунд, і рекорд Тайпале залишався неперевершеним протягом чверті століття. Попри зусилля найталановитіших гравців спільноти Quake, побити цей результат довгий час вважалося неможливим.

Однак у серпні 2024 року шведський спідраннер EIM64 зумів пройти рівень E2M1 за 6,99 секунди. Досягнення привернуло увагу блогера Карла Джобста (Karl Jobst).

Цей історичний рекорд був побитий не через новий трюк або хитрість: EIM64 ретельно проаналізував маршрут і знайшов способи ще більше його оптимізувати, що й призвело до нового рекорду.

Цікаво, що це вже другий випадок у 2024 році, коли багаторічний рекорд у культовому шутері від id Software був перевершений. Раніше, навесні, гравці змогли пройти перший рівень Doom 2: Hell on Earth менш ніж за п’ять секунд після 26 років неперевершеного рекорду.

Джерело матеріала
loader
loader