Хто проїде перехрестя першим: відгадайте і перевірте знання з ПДР
Хто проїде перехрестя першим: відгадайте і перевірте знання з ПДР

Хто проїде перехрестя першим: відгадайте і перевірте знання з ПДР

Далеко не всі перехрестя на наших шляхах є регульованими. В такому разі, щоби проїхати їх, доводиться керуватись не вказівками світлофора чи знаками, а правилами ПДР.

Але чи добре ви пам’ятаєте відповідні вимоги? У Tiktok-блозі "А ти знаєш ПДР?" з’явилась задача саме на такі знання.

За умовами на нерегульованому Т-подібному перехресті рівнозначних доріг зустрічаються три автомобілі – синій, червоний та зелений. Водій зеленого далі їде прямо, а водії синього та червоного мають намір повертати. Хто з них проїде перехрестя першим? Попри те, що учасників ситуації троє, варіантів відповіді дається всього два

  1. водій синього авто проїде першим;
  2. водій червоного авто проїде першим.

Згідно з пунктом 13.11 ПДР, на перехрестях з рівнозначними дорогами водій має пропустити транспортний засіб, що рухається праворуч від нього. Саме цим правилом і потрібно керуватись водіям у вказаній ситуації.

Зелене авто точно має перешкоду праворуч – це синя машина, саме тому воно точно не проїде першим. Щодо червоного авто все не так просто – перешкоди праворуч у нього нема. Як же бути в такій ситуації? Згідно з чинними ПДР, поступитись дорогою має та машина, яка хоче змінити траєкторію свого руху.

А от у водія синього авто на траєкторії руху немає жодних перешкод. Він може вільно повернути праворуч. А отже саме він може проїхати перехрестя першим. Потім проїде зелена машина, яку буде пропускати червоне авто, воно і поверне у цій ситуації останнім. Таким чином, правильний варіант відповіді – перший. 

Раніше OBOZ.UA публікував задачу на знання правил розвороту на перехресті.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader