"Сирський прагнув власної години слави": чому ГУР не брало участь у наступі на Курську область
"Сирський прагнув власної години слави": чому ГУР не брало участь у наступі на Курську область

"Сирський прагнув власної години слави": чому ГУР не брало участь у наступі на Курську область

Російські добровольці, які воюють на боці України проти режиму Володимира Путіна, не брали участі в наступі ЗСУ на Курську область Росії. Це рішення стало несподіванкою, адже операція могла б стати для них шансом "возз'єднатися з батьківщиною".

Генштаб української армії вирішив не допускати ГУР та російських повстанців до найзухвалішої операції Києва за два з половиною роки. Тому російські добровольці, які воюють на боці України і координуються очільником ГУР Кирилом Будановим не брали участі у наступі на Курщину.

Про це пише Le Monde.

Політик Ілля Пономарьов, який керує легіоном "Свобода Росії", і Денис Капустін "Рекс", командир Російського добровольчого корпусу (РДК), підтвердили, що їхні підрозділи були виключені зі складу сил, які вторглися у Курську область.

Двоє чоловіків також підтвердили більш делікатну інформацію, яка за останні тижні стала відкритою таємницею в Києві, але яку жоден офіційний представник не буде коментувати публічно: Генштаб виключив ГУР, яке координує російських повстанців і проводить власні операції на території противника, з Курської операції або принаймні з її початкової штурмової фази.

"ГУР і російські бійці були виключені з операції, але не з військових причин. Це більше з особистих причин: командувач української армії генерал Олександр Сирський, який має певне суперництво з головою військової розвідки генералом Кирилом Будановим, хотів, щоб його хвилина слави була успішною", - повідомило джерело, близьке до повстанських рухів.

Російські повстанці, які брали участь у різних вторгненнях до Росії з моменту свого першого рейду в березні 2023 року в Брянській області, а потім у більш масштабній операції в червні 2023 року в Бєлгородській області, намагаються не демонструвати надмірного розчарування через свою відсутність в Курській області.

"Якби Київ забажав, ми могли б управляти цими територіями в Росії. У нашому русі є колишні місцеві чиновники, зокрема з Курської області, які могли б керувати альтернативною кремлівській місцевою владою", - сказав Пономарьов.

Він стверджує, що "цей варіант обговорюється в Києві". РДК зізналися, що Курська операція була для них неочікуваною.

"Це було неочікувано, і нас не запрошували брати участь, хоча ми б хотіли. З нашого боку ми готуємо інші штурми, інші сюрпризи", - сказав Капустін.

Однак лідери двох російських повстанських угруповань не приховували свого захоплення успіхом українських військових у Росії, операцією, яка "перевершила всі очікування" і мала "втішний" результат. Дві групи, які брали участь у військових операціях ГУР навесні по обидва боки кордону після російського наступу, розпочатого 10 травня на північ від Харкова, все ще відчувають певну недовіру з боку українців.

Пономарьов охоче визнає дві основні перешкоди на шляху підйому російського повстання. По-перше, це кадри, логістика та безпека.

"Тільки 5% кандидатів у легіон "Свобода Росії" вдається вибратися з Росії, і то через усі фільтри українських спецслужб", - сказав він.

Друга перешкода політична і стосується не лише України.

"Нам не вистачає підтримки в Європі та США, тому що ніхто не хоче зміни режиму в Росії. Захід цього боїться", - сказав він.

Під час поїздок західними столицями Пономарьов сказав, що зустрічає "все більше і більше чиновників, які приватно зізнаються, що не вірять у припинення конфлікту без змін у Кремлі, але попереджають, що ніколи не скажуть цього публічно".

  • Наступ ЗСУ на Курщині підірвав рейтинги Путіна - ISW
  • Сили оборони в Курській області просунулися ще на 2 км — Сирський
  • У НАТО прокоментували Курську операцію та назвали мету України

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader