Експерти пояснили, як забезпечити роботу газового казана при відключенні світла
Експерти пояснили, як забезпечити роботу газового казана при відключенні світла

Експерти пояснили, як забезпечити роботу газового казана при відключенні світла

В умовах нестабільного енергопостачання багато українців стикаються з проблемою забезпечення роботи газових котлів у разі відключення електрики. Експерти пропонують низку рішень для підтримки опалення та гарячого водопостачання у будинках.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у сюжеті ГазПравда.

Тривалі знеструмлення стають реаліями нашого побуту, і якщо влітку їх ще можна пережити, то взимку це буде значно складніше. Сучасні двоконтурні газові котли, хоч і забезпечують як опалення, так і гарячу воду, залежать від електрики для роботи насосів та інших компонентів. При відключенні електроенергії, такі котли перестають функціонувати.

"На жаль, звичайні павербанки, за якими ми заряджаємо телефони, не підійдуть. Потрібні потужніші акумулятори або зарядні станції", - зазначає експерт.

Якщо у вас настінний котел, він підключається до мережі 220В, і 100% потребує заживлення. Існує досить багато способів в даний час, як забезпечити це джерело альтернативного живлення котла. Основними з них, наприклад, можна назвати акумулятори, акумулятори з джерелом безперебійного живлення (ДБЖ), інвертори з ДБЖ, акумуляторні системи, системи енергонезалежності, наприклад EcoFlow, які Power Stream Power Option, які забезпечать вам повністю будинок, у тому числі живлення електро- та газові котли.

Експерти пояснили, як забезпечити роботу газового казана при відключенні світла - Фото 1

Експерти рекомендують літій-залізо-фосфатні (LiFePO4) акумулятори як найбільш безпечний та довговічний варіант. Відповідно і ціна на них вища.

"Літій-залізо-фосфатні акумулятори повністю безпечні, екологічні, повністю герметичні, не вимагають зміни або додавання нового електроліту. Вони не бояться глибокого розряду, можуть працювати постійно, живлячи вашу техніку", - йдеться у сюжеті.

Якщо ви визначилися з типом зарядної станції, слід дізнатися необхідну потужність і ємність. У середньому котел споживає від 60 до 160 Вт на годину. Точні цифри свого котла можна знайти в його технічному паспорті. Зарядна станція має бути достатньо потужною, щоб затягнути пуск котла. А ось те, як довго її вистачить, тобто необхідну ємність батареї, можна порахувати.

Експерти пояснили, як забезпечити роботу газового казана при відключенні світла - Фото 2

"Для цього потрібно потужність котла (наприклад, 100 Вт) помножити на кількість необхідних годин роботи (наприклад, шість) і розділити на напругу вибраної батареї або акумулятора. Виходить, що для роботи середньостатистичного котла протягом 6 годин вам знадобиться батарея ємністю від 50 А-годин", - пояснили українцям.

Деякі котли можуть не працювати від зарядних станцій через відсутність заземлення. Рішенням може стати спеціальний подовжувач, але експерти рекомендують звертатися до фахівців для таких модифікацій.

Експерт прогнозує, що потужні акумулятори стануть звичайним побутовим обладнанням у найближчому майбутньому:

"Ми йдемо до ситуації, де в кожній квартирі нарівні з пральною машиною, бойлером, газовою плитою стоятиме ще й батарея. Батарея десь на 7-10 кВт-годин, яка дозволить домогосподарству мінімально функціонувати протягом доби щонайменше".

Для власників приватних будинків рекомендується розглянути встановлення сонячних панелей чи генераторів як додаткові варіанти забезпечення енергонезалежності.

Українців закликають готуватися до опалювального сезону заздалегідь та ділитися досвідом підготовки до можливих перебоїв із електропостачанням.

Нагадаємо, у ДПЕК пояснили, від чого залежить ситуація в енергетиці України.

Джерело матеріала
loader