Привабить більше туристів: європейське місто запровадило новий вид транспорту
Привабить більше туристів: європейське місто запровадило новий вид транспорту

Привабить більше туристів: європейське місто запровадило новий вид транспорту

Для приємного відпочинку у красивому місті завжди потрібен приємний вид транспорту. Амстердам славиться своїми велосипедними маршрутами, Венеція – човнами-гондолами, незабаром матиме свою фішку і столиця Литви Вільнюс.

Місцева рада схвалила запуск у місті водного електротранспорту, пише видання Made In Vilnius. Його планують запроваджувати в три етапи. Першим із них буде запуск сполучення між центром міста та районом Жирмунай. Це має статись уже влітку 2025 року.

"Наша мета – перетворити набережну річки Няріс на новий центр тяжіння столиці, тому, реконструюючи інфраструктуру набережної, ми почали замислюватися і про екологічно чистий водний транспорт", – розповів мер міста Валдас Бенкунскас. За його словами, подібні системи уже є в Копенгагені, Стокгольмі, Осло, Лондоні чи Берліні. І всюди вони служать не тільки стимулом для бізнесу, але й туристичною розвагою.

До літа 2025 року між Жирмунаєм та Жверінасом має буде створено сполучення з 6 причалами, де будуть зупинятись човни на електричній тязі. Після інтеграції цього маршруту до існуючої системи громадського транспорту Вільнюса у містян та туристів з’явиться можливість пересадки з теплохода на автомобільний транспорт. Таким вузлом стане зупинка "Зелений міст". Це з'єднання також забезпечить мешканцям та гостям міста зручніше та швидке сполучення з бізнес-центрами, музеями та іншими визначними пам'ятками, розташованими в центральній частині міста.

Передбачається, що повна тривалість одного маршруту складатиме близько 45 хвилин. На початку експлуатації по ньому курсуватиме до 4 електрочовнів, а транспортні послуги на річці надаватимуться у період з травня по жовтень.

На другому етапі мережу зупинок на ділянці Жирмунай – Жверінас буде розширено за рахунок встановлення 6 додаткових причалів. На третьому етапі планується створити сполучення між парками Жверінас та Вінгіос. Для цього знадобиться обладнати два додаткових причали. Наразі точні строки реалізації цих планів невідомі. Вони залежатимуть від термінів створення необхідної інфраструктури для судноплавства та технічних можливостей судноплавства на відповідній ділянці річки Няріс.

Інтеграція водного транспорту спрямована на скорочення потоку автомобільного руху до центральної частини міста. А на другому та третьому етапі у Вільнюсі з’являться парковки для тих, хто захоче полишити свій автомобіль і продовжити поїздку містом по воді.

Разовий квиток на поїздку електрочовном у Вільнюсі буде коштувати 3 євро при покупці в мобільних додатках або на сайті та 4 євро при покупці на борту та при безконтактній оплаті. Для окремих категорій пасажирів діятимуть знижки.

Для поїздок водними маршрутами буде також запропоновано сімейний квиток, який дозволить дешевше подорожувати двом дорослим і з дітьми до 18 років (до 3 дітей). Такий квиток можна буде придбати онлайн за 7 євро або за 9 євро на борту. Зекономити вдасться також, якщо придбати квиток на катер туди і назад, він буде доступний тільки заздалегідь і коштуватиме 5 євро.

Раніше OBOZ.UA розповідав, яке місто в Європі назвали найспокійнішим для відпочинку.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader