Європа збільшила імпорт газу РФ, Україні час підвищити ренту на транзит, – Гончаренко
Європа збільшила імпорт газу РФ, Україні час підвищити ренту на транзит, – Гончаренко

Європа збільшила імпорт газу РФ, Україні час підвищити ренту на транзит, – Гончаренко

Європа збільшила імпорт російського газу: його знову більше, ніж американського. Україна має цим скористатися, і підвищити ренту за транзит російського палива по нашій території.

Про це заявив народний депутат Олексій Гончаренко. 

"Влада готує чергову схему, як зберегти транзит російського газу. Звісно, назвуть це якось інакше, але фізично жодного газу окрім російського з Росії поступати не може. Тому я зробив депутатські звернення на Кабмін і комітет ВР з вимогою ввести ренту на газ, якщо транзит продовжать. Це нам дасть додаткових 50 млрд. І не треба буде піднімати знову податки і витискати останнє з українських підприємців", – наголосив Гончаренко. 

У своєму зверненні депутат зазначив, що за 8 місяців Росія транспортувала через Україну понад 10 млрд м3 природнього газу, та заробила на цьому понад 3,5 млрд євро. За ці кошти агресор може виробити 380 ракет "Кинджал" або до 4 млн артилерійських снарядів, або оплачувати протягом аналогічного періоду зарплату для 220 тис. контрактників, які знаходяться на першій лінії зіткнення.

"Встановлення нового податку за транзит газу з території агресора дозволить забрати маржу у Росії, обмежити її фінансування війни та додатково залучити у Державний бюджет України близько 120 млрд грн на рік. При цьому податок на транзит природнього газу з країни-агресора має бути застосований і у разі укладення угоди про транзит з Азербайджаном, оскільки є всі підстави вважати, що таким чином Росія намагатиметься уникнути санкцій", – підкреслив Гончаренко. 

Він також акцентував, що впровадження підвищеної ренти на транспортування природнього газу з країни агресора (як варіант, до кінця року, в якому буде завершений воєнний стан) може розглядатися як захід, необхідний для захисту суттєвих інтересів безпеки України під час збройного конфлікту в умовах регулярних ударів по енергетиці України.

Нагадаємо, до 2016 року в Україні стягувалася рентна плата за транзит за ставкою 0,21 долари США за транзитне транспортування 1000 кубометрів на 100 км. Після 2016 року ренту замінили на оподаткування ПДВ операцій з послуг по транзитному транспортуванню природного газу. 

Водночас, якщо Україна поверне ренту за транзит російського газу, та встановить її на рівні 30% від середньої ціни на газовому хабі CEGH, це даватиме держбюджету мінімум 50 мільярдів гривень щороку.

Джерело матеріала
loader
loader