У РФ надумали оснастити кораблі Чорноморського флоту "передовими" системами ППО
У РФ надумали оснастити кораблі Чорноморського флоту "передовими" системами ППО

У РФ надумали оснастити кораблі Чорноморського флоту "передовими" системами ППО

Модернізація нових кораблів РФ зумовлена загрозами з боку українських надводних безпілотників. Окупанти таким чином намагаються усунути проблему, через яку постраждав не один корабель Чорноморського флоту.

Патрульні кораблі проєкту 22160, що перебувають у складі Чорноморського флоту Росії, у 2024 році мають пройти комплексну модернізацію. Вона передбачає встановлення сучасних систем протиповітряної оборони та ракетних комплексів, що може значно змінити бойові можливості цих кораблів. Про це 3 вересня повідомили оглядачі Army Recognition з посиланням на російські джерела.

За інформацією ресурсу, наразі Чорноморський флот РФ має у своєму розпорядженні чотири такі кораблі, ще два перебувають у процесі будівництва.

Спочатку патрульні кораблі проєкту 22160 були розроблені для виконання завдань у мирний час, таких як боротьба з піратством і забезпечення безпеки судноплавства. Основний акцент робили на їхню модульну конструкцію, що дає змогу швидко адаптувати кораблі до різних завдань завдяки встановленню додаткового обладнання та озброєння.

Однак нові загрози, зокрема з боку українських безпілотних надводних апаратів і ракетних систем, вимагають від Чорноморського флоту перегляду тактики застосування цих кораблів.

Технічні характеристики кораблів проєкту 22160

Кораблі проєкту 22160 мають довжину близько 94 метрів і водотоннажність від 1 600 до 1 800 тонн. Вони оснащені комбінованою дизель-газовою силовою установкою, що забезпечує дальність плавання до 6 000 морських миль (11 112 км) і максимальну швидкість до 30 вузлів (55 км/год). Екіпаж кораблів становить близько 40 осіб, але за необхідності на борту можуть розміститися до 80 членів.

Озброєння включає 76-мм морську гармату подвійного призначення, два 14,5-мм великокаліберних кулемети, гранатомети, а також опціональний ракетний комплекс "Калібр".

Кораблі обладнані вертолітним майданчиком і ангаром для гелікоптерів Ка-27, що дає їм змогу виконувати широкий спектр завдань, включно з протичовновою обороною і пошуково-рятувальними операціями.

Автори матеріалу зазначили, що з моменту введення в дію першого корабля цього класу, "Василя Бикова", наприкінці 2018 року, патрульні кораблі проєкту 22160 активно використовувалися в різних операціях. До складу флоту також увійшли такі кораблі, як "Дмитро Рогачов" і "Павло Державін". Темпи будівництва залишалися відносно невисокими, але роботи над наступними кораблями, включно з кораблями "Сергей Котов", "Виктор Великий" і "Николай Сипягин", тривають.

Важливо Пробув в строю менше 2 років: що відомо про потоплений корабель "Сергей Котов"

Раніше повідомлялося, що за допомогою морських безпілотних надводних апаратів Magura V5 українські військові біля Керченської протоки потопили російський патрульний корабель "Сергей Котов".

Джерело матеріала
loader