Політв'язня Акіма Гафарова етапували із сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку
Політв'язня Акіма Гафарова етапували із сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку

Політв'язня Акіма Гафарова етапували із сімферопольського СІЗО у невідомому напрямку

Викраденого в селищі Новоолексіївка Херсонської області кримського татарина Акіма Гафарова етапували із СІЗО-2 Сімферополя у невстановленому напрямку для відбування покарання.

Про це повідомляє Телеграм-канал «Трибунал. Крымский эпизод», передає Укрінформ.

"Затриманого в окупованій Новоолексіївці Херсонської області кримського татарина Акіма Гафарова етапували із СІЗО-2 Сімферополя у невстановленому напрямку для відбування покарання. Активіста у віці 56 років викрали співробітники ФСБ у травні 2022 року після окупації частини Херсонської області й вивезли до Криму. 24 червня 2022 року його звинуватили в тому, що він був членом «незаконного озброєного формування батальйон імені Номана Челебіджихана», - йдеться в дописі.

Зазначається, що на початку року цю справу почав розглядати створений РФ Київський районний суд міста Сімферополя. Сам Гафаров свою провину не визнав, проте "суд" включив в основу доказів фотографію, на якій він зображений у камуфляжній формі з відзнаками кримськотатарського добровольчого батальйону.

Як повідомляється, суддя Оксана Карчевська врахувала його вік та хронічні захворювання як виняткові обставини та призначила покарання у вигляді 5 років позбавлення волі. Проте старша помічниця прокурора Київського району міста Сімферополя Гульнара Ібрагімова оскаржила це рішення. 8 серпня «Верховний суд Республіки Крим» посилив покарання до 8 років ув'язнення з відбуванням перших 3 років у в'язниці.

Наголошується, що міжнародне гуманітарне право забороняє поширювати дію законодавства країни-окупанта на захопленій території, в ситуації з Гафаровим йдеться про незаконне позбавлення волі цивільної людини.

Як повідомляв Укрінформ, починаючи з 2014 року РФ затримала 41 громадянина України за участь у добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader