Скарбниця Землі. Знайдено місце, де останніми роками на планеті накопичується срібло
Скарбниця Землі. Знайдено місце, де останніми роками на планеті накопичується срібло

Скарбниця Землі. Знайдено місце, де останніми роками на планеті накопичується срібло

Науковці не лише визначили місце, а й з'ясували, чому це відбувається і яка кількість срібла вже накопичилася.

Океан покриває майже 70% поверхні планети і є скарбницею Землі: по-перше, в його водах мешкає неймовірна кількість видів, багато з яких усе ще не відомі людям, по-друге, нове дослідження показує, що саме тут "складується" срібло Землі, пише Live Science.

Тепер учені вперше пов'язали кількість срібла, що закопується в морські відкладення, з антропогенною зміною клімату. Глобальне потепління буквально закопує величезну кількість срібла в Південнокитайське море і вчені підозрюють, що щось подібне може відбуватися й у світових океанах.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами провідного автора дослідження, доцента кафедри наук про Землю в Технологічному університеті Хефей у Китаї Ліцяна Сюя, це вперше, коли вченим вдалося пов'язати між собою цикли срібла в океані та глобальне потепління планети. Вчені тепер вважають, що нагрівання Землі може мати невідомі наслідки і для інших мікроелементів, а не тільки для срібла.

Як і інші мікроелементи на планеті, срібло бере свій початок на суші, а потім потрапляє в океани за допомогою вивітрювання, коли дощова вода вимиває елементи з гірських порід і переносить їх у річки.

Команда виявила, що окремі регіони океану збагачені сріблом через рясний стік, атмосферний пил, викиди людини та гідротермальні джерела. Відомо, що срібло у своїй іонній формі (Ag+) токсичне для морських істот, проте науці занадто мало відомо про те, як воно взаємодіє з ширшими океанічними екосистемами.

У новому дослідженні вчені хотіли дізнатися більше про те, як срібло поводиться в морському середовищі. Для цього команда проаналізувала керн осаду із зони апвелінгу у В'єтнамі в східній частині Південнокитайського моря. Вчені зазначають, що ядро було розділене на дві зони: результати показали, що концентрація срібла зменшувалася від основи ядра, що датується приблизно 1200 до н. е., до приблизно 7 сантиметрів від вершини. Однак верхній кінець ядра демонстрував зовсім іншу картину.

Автори дослідження зазначають, що за останні 3200 років поклади срібла показали різкий стрибок з 1850 року, що збігається з початком промислової революції. Тепер учені вважають, що зміна клімату насправді прискорює поховання срібла в деяких морських відкладеннях.

Результати показують, що концентрації срібла в областях апвелінгу, як правило, високі, особливо в областях, де люди додають більше срібла в суміш через промисловість і забруднення. Рівень срібла біля берегів В'єтнаму був природним чином високим і схожий з рівнем, раніше зареєстрованим у районах апвелінгу біля берегів Канади, Мексики, Перу і Чилі.

Водночас автори дослідження зазначають, що збільшення накопичення срібла в океані не пов'язане з глобальним потеплінням Землі. Глобальне потепління підвищує температуру води й прибережні вітри, які в сукупності збільшують інтенсивність апвелінгу. Це призводить до того, що на поверхню підіймається більше поживних речовин, збільшуючи велику кількість водоростей, які живлять весь харчовий ланцюжок.

На жаль, вищий рівень розчиненого срібла в цих регіонах може призвести до того, що місцеві організми поглинатимуть більше срібла, ніж в інших точках океану. Коли вони в кінцевому підсумку вмирають і тонуть, це срібло падає на морське дно.

Зазначимо, що дослідження 2021 року також припускало, що мертві організми насправді можуть переносити срібло на морське дно. Утім, дослідники вважають, що важливу роль у цьому питанні можуть відігравати й кілька інших чинників.

Раніше Фокус писав про те, що в океані хлюпається золота на понад 1,14 квадрильйона доларів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader