Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі
Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі

Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі

Зазвичай ми уявляємо відпустку, як повний релакс десь у приємному місці, де можна не думати про проблеми і насолоджуватись відпочинком. Але деякі люди віддають перевагу екстриму та ризикуі шукають пригоди у небезпечних точках планети.

Видання Jagran Josh зібрало десятку таких місць. Вони відомі своїми екстремальними умовами, непередбачуваною погодою та потенційними небезпеками, які роблять їх захопливими, але ризикованими місцями для тих, хто шукає пригод.

Кеймада-Гранді або Зміїний острів, Бразилія

Кеймада-Гранді – це острів біля берега Бразилії в Атлантичному океані, де мешкає один із найбільш смертоносних видів змій у світі — острівна жарарака. Звідси інша назва клаптика суші – Зміїний острів. На один квадратний метр площі тут припадає один такий плазун. Острів невеликий, розміром всього 43 гектари, має м'який клімат. Рельєф варіюється від голих скель до тропічних лісів. Змії опинились тут, наче у пастці, коли тисячі років тому закінчився останній льодовиковий період і підвищення рівня моря відрізало його від материка. Щоби дістатись сюди, потрібно бути дослідником і отримати дозвіл Інституту збереження біорізноманіття імені Чико Мендеса, федерального агентства з охорони навколишнього середовища Бразилії.

Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі

Пустеля Данакіль, Східна Африка

Розташована в Афарському трикутнику між північно-східною Ефіопією, південною Еритреєю і північним заходом Джибуті, пустеля Данакіль, або пустеля Афар, є одним із найспекотніших місць на Землі. Тим не менше, тут живуть люди. Це невелика громада видобувачів солі, які називають себе Афар. Район оточений вулканами та токсичними газами, що робить його складним середовищем як для людей, так і для диких тварин. Афарський трикутник є одним із найспекотніших і найбільш посушливих регіонів у світі. Вдень температура тут перевищує +50 °C, а опадів на рік випадає менше 25 мм.

Сахель, Північна Африка

Регіон Сахель, що тягнеться через Північну Африку, характеризується засушливим кліматом. Ця область межує з пустелею Сахара. Посухи тут настільки руйнівні, що призвели до голоду та загибелі людей. У період з 1972 по 1984 рік через примхи природи в Сахелі загинуло понад 100 000 людей. І без того обмежені водні ресурси регіону дедалі більше експлуатуються, що посилює спустошення та підвищує ризик майбутніх посух. При цьому нерегулярний режим опадів спричиняє тут періодично потужні повені. Поєднання цих факторів робить Сахель одним із найнебезпечніших місць на Землі через його суворе природне середовище та соціально-економічні проблеми, які воно створює.

Оймякон, Росія

Оймякон, відомий як одне з найхолодніших поселень на Землі. Селище в республіці Саха переживає екстремальні субарктичні температури, які можуть опускатися нижче -50 градусів за Цельсієм взимку. Суворі зими створюють тут небезпечне середовище, де обмороження та гіпотермія є постійними загрозами. Земля залишається замерзлою більшу частину року, що робить сільське господарство практично неможливим і змушує мешканців покладатися на обмежені запаси продовольства. Екстремальний холод також впливає інфраструктуру, оскільки труби можуть замерзнути, а дороги стати небезпечними.

Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі

Алагоас, Бразилія

Алагоас – це штат на північному сході Бразилії, який дуже часто страждає від стихійних лих, зокрема повеней і зсувів. Під час сезону дощів у регіоні випадають сильні опади, які приносять руйнівні для поселень та інфраструктури повені. Поєднання крутого рельєфу та вирубування лісів посилює ризик зсувів ґрунту, особливо в міських районах, де будівництво торкнулося природних ландшафтів. Крім того, вразливість регіону до зміни клімату збільшує ймовірність більш інтенсивних та непередбачуваних погодних катаклізмів.

Монровія, Ліберія

Монровія, столиця Ліберії, розташована в регіоні, схильному до повеней і та ерозії берегової лінії. Місто розташована на узбережжі Атлантичного океану, що робить його вразливим для штормових вітрів та сильних опадів, особливо у сезон дощів. В останні роки повені завдали значних збитків будинкам та інфраструктурі, що призвело до переміщення людей та підвищення ризику для здоров'я від захворювань, що передаються через воду. Поєднання поганого міського планування та вирубування лісів у прилеглих районах лише ускладнює проблему повеней.

Гора Синабунг, Індонезія

Гора Синабунг – це діючий стратовулкан в Індонезії, який прокинувся у 2010 році після 400-річного спокою і тепер регулярно вивергається. Попіл та пірокластичні потоки від нього спустошили прилеглі райони. Вулканічна активність призвела до евакуації тисяч мешканців та знищила врожай та інфраструктуру. Ризик майбутніх вивержень залишається високим, вважають вчені.

Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі

Північний Сентінельський острів, Індія

Ця частина Андаманських та Нікобарських островів в Індії відома своїм ізольованим корінним населенням, сентинельцями, які чинили опір контактам з чужинцями. Острів оточений небезпечними бурхливими водами, що робить доступ до нього важким. Відомо, що сентинельці вороже ставляться до непроханих гостей, а це тільки збільшує небезпеку від поїздки сюди. Природне середовище тут теж важко назвати привітним. Острів покритий густими лісами та має обмежені ресурси для виживання.

Берег Скелетів, Намібія

Берег Скелетов у Намібії відомий своєю суворою природою та небезпечними умовами. Ця пустельна ділянка берегової лінії характеризується частими туманами, сильними течіями і пісками, що рухаються, які протягом багатьох років призводили до численних корабельних аварій. У цьому регіоні також мешкають небезпечні дикі тварини, включаючи левів і гієн, які можуть становити загрозу для тих, хто ризикне підійти надто близько. Суворий клімат з екстремальними температурами та обмеженими джерелами прісної води ускладнюють виживання.

Озеро Натрон, Танзанія

Озеро Натрон, розташоване на півночі Танзанії славиться своєю лужністю та високими температурами, що робить його ворожим середовищем для більшості форм життя. Рівень pH озера може досягати 12, насамперед через високу концентрацію карбонату натрію та інших мінералів. Ця їдка вода може обпекти шкіру та очі тварин, які контактують з нею. Крім того температура води тут може становити аж 60 градусів. Незважаючи на свої небезпечні умови, озеро Натрон відоме тим, що приваблює фламінго. Ці птахи пристосувалися до життя в настільки суворому середовищі.

Є загроза для життя людей: 10 найнебезпечніших місць у світі

Раніше OBOZ.UA розповідав, куди поїхати у відпустку, щоби уникнути натовпу туристів.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader
loader