FDA "благословив" нові вакцини від COVID
FDA "благословив" нові вакцини від COVID

FDA "благословив" нові вакцини від COVID

Поширення нових штамів COVID, зокрема Omicron KP.2, спонукало Управління контролю за продуктами та ліками FDA схвалити дві нові вакцини від компаній Pfizer та Moderna для сезону застуди та грипу 2024-2025 років. Експерти сподіваються, що вакцини від COVID не викличуть нових побічних ефектів та рекомендують їх у віці від шести місяців і старше.

Схвалення нових вакцин цього року відбулося раніше порівняно з минулим роком. Таке прискорення пов'язують із тим, що вони аналогічні тим, які пропонувалися минулого року: змінювалася не формула, а послідовності РНК у вакцині. Щеплення може зменшити тяжкість захворювання та ризик розвитку тривалого COVID.

Оновлені вакцини передусім спрямовані на Omicron KP.2

Агентство FDA затвердило оновлені версії вакцин від COVID від компаній Pfizer та Moderna. Це рішення відкриває шлях до впровадження нових щеплень найближчими тижнями. У своїй заяві FDA зазначило, що нові вакцини будуть орієнтовані на штам Omicron KP.2, який є нащадком штаму JN.1 з високою зараженістю.

Лікар медицини Отто Янг зазначає: "FDA вимагає, щоб вакцини на 2024-2025 роки були націлені на один варіант вірусу. Вакцини, схвалені сьогодні, включають версію Омікрон КП.2, який зараз є домінуючим".

Цього року схвалення оновлених вакцин сталося раніше, ніж минулого: у 2023 році щеплення схвалили у середині вересня. Експерти пов'язують це прискорення з тим, що нові вакцини аналогічні попереднім, крім оновленої послідовності РНК. "Формули залишилися тими ж, тому процес схвалення був відносно швидким", - говорить Янг.

Побоювання та побічні ефекти: кому слід зробити щеплення?

Експерти не очікують на появу нових побічних ефектів від оновлених вакцин. Лікар медицини Томас Руссо з Університету Буффало зазначає: "Поки не передбачається, що нові вакцини викличуть якісь незвичайні побічні ефекти, однак продовжуватиметься спостереження за ними".

Оновлені вакцини рекомендується отримувати всім, хто старший шести місяців. Незважаючи на зниження небезпеки вірусу, доктор медицини Вільям Шаффнер з Медичного центру Університету Вандербільта вважає, що всім відповідним групам варто задуматися про вакцинацію:

"Обидва віруси - грип та COVID можуть призводити до серйозних захворювань навіть у здорових людей", - пояснює Руссо.

Вакцина може зменшити тяжкість захворювання та ризик розвитку тривалого COVID. Лікар медицини Джозеф Хаббаза з клініки Клівленда додає: "Я особисто вакцинуюся, щоб мінімізувати ризик захворювання під час тренувань".

Тривалість захисту

За прогнозами, нові вакцини забезпечуватимуть захист терміном від чотирьох до шести місяців, як і попередні версії. Експерти рекомендують планувати вакцинацію залежно від вашого стану здоров'я та майбутніх планів. "Якщо ви збираєтеся на захід з високим ризиком зараження, можливо, варто зробити щеплення раніше, щоб забезпечити захист", - рекомендує лікар Шаффнер.

Проте, на думку експертів, більшості людей краще трохи почекати, щоб щеплення діяло довше в сезон застуди та грипу. Люди з групи високого ризику мають розглянути можливість вакцинації, якщо вони не хворіли на COVID протягом останніх чотирьох місяців або не робили щеплення останні два місяці.

Нові вакцини можна буде отримати в аптеках або у лікарів, але точні терміни їх доступності поки невідомі. Нині відзначають зростання кількості випадків COVID, називаючи його "літнім сплеском". Експерти наголошують, що необхідно посилити вакцинацію, розробляючи нові стратегії, оскільки минулого року щеплень було замало.

disclaimer_icon
Важливо: думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не відповідає за зміст блогів, але прагне публікувати різні погляди. Детальніше про редакційну політику OBOZREVATEL – запосиланням...
Джерело матеріала
loader