Супутники SpaceX вперше провели лазерний обмін даними для військових США
Супутники SpaceX вперше провели лазерний обмін даними для військових США

Супутники SpaceX вперше провели лазерний обмін даними для військових США

Два супутники, створені SpaceX, успішно обмінялися даними за допомогою терміналів оптичного зв’язку, що стало важливою подією для Агентства космічного розвитку США (SDA), повідомив 4 вересня директор агентства Дерек Турнер.

Супутники, що є частиною експериментального космічного корабля SDA Tranche 0 на низькій навколоземній орбіті, використовували для зв’язку лазерні термінали виробництва Tesat-Spacecom. Це перший раз, коли агентство продемонструвало лазерний зв’язок у космосі за допомогою оптичних терміналів, які відповідають військовим стандартам, необхідним для супутників SDA.

«Раніше ми не демонстрували лазерний зв’язок», — сказав Турнер на конференції DefenseNews. Він повідомив, що обмін даними відбувся 3 вересня, супутники встановили з’єднання менш ніж за 100 секунд і підтримували його протягом кількох годин.

В успішному випробуванні брали участь два з чотирьох супутників SpaceX, оснащених інфрачервоними датчиками Leidos і терміналами Tesat. Tesat-Spacecom, німецька дочірня компанія Airbus Defence and Space, розширила свою присутність у США, щоб підтримати зростаючий попит на технології оптичного зв’язку від SDA.

Ця демонстрація усунула сумніви щодо здатності супутників SDA формувати оптичну мережу на низькій навколоземній орбіті. Це сталося після випробування 2021 року, проведеного спільно з Дослідницькою лабораторією ВПС і Агентством передових оборонних дослідницьких проектів, у якому використовувалися різні оптичні термінали, які не відповідали поточному стандарту, який вимагає SDA, що робить недавнє випробування ще більш значущим.

Вирішальний крок для сітчастої мережі SDA

Випробування лазерного зв’язку є важливим кроком у програмі SDA Proliferated Warfighter Space Architecture (PWSA). PWSA має на меті створити мережу із сотень невеликих супутників для посилення можливостей військового зв’язку та спостереження.

Tournear також зазначив, що всі чотири супутники SpaceX успішно виявили запуски ракет своїми інфрачервоними датчиками, включно з повторним входом SpaceX Starship у червні.

На додаток до прориву в лазерному зв’язку, Tournear підкреслив демонстрацію входу в мережу Link 16 із космосу наприкінці 2023 року за допомогою супутників, створених York Space. Це випробування включало передачу тактичних повідомлень з орбіти на наземні приймачі, підкреслюючи потенціал для покращеного військового зв’язку через космічні платформи. Розгортання Tranche 0 включало супутники SpaceX, Lockheed Martin, York Space і L3Harris.

Джерело матеріала
loader
loader