Посол України в Чехії пояснив, чи планується примусове повернення чоловіків з-за кордону
Посол України в Чехії пояснив, чи планується примусове повернення чоловіків з-за кордону

Посол України в Чехії пояснив, чи планується примусове повернення чоловіків з-за кордону

Чехія не буде повертати в Україну чоловіків призовного віку. Про примусові заходи щодо цього не йдеться.

 Про це заявив посол України у Чехії Василь Зварич у коментарі Радіо Свобода. Натомість Україна, переконаний він, має створити умови для тих громадян, які хочуть виконати свій обов'язок перед державою і захистити її від ворога. 

За словами дипломата, українських чоловіків призовного віку не повертатимуть примусово з Чехії для подальшої мобілізації.

"Я скажу і заспокою усіх, що тут не йдеться про якісь примусові заходи із повернення українців в Україну – тих, особливо, які мобілізаційного віку. Звісно, мотивація – це свідомість кожного громадянина України. Ми вважаємо, що всі громадяни України незалежно від місця проживання мають один обов’язок перед державою – це захист Вітчизни… Звичайно, це вибір кожного громадянина, який із тих чи інших причин опинився за межами своєї країни", – зазначив Зварич.

Водночас посол України у Чехії вважає, що держава має стимулювати українських чоловіків повертатися на батьківщину.

"Наше завдання як держави – це створити умови громадянам, які хочуть захищати свою державу в Україні, створити всі умови для такого повернення", – наголосив Зварич.

Коментар Зварича з'явився після нещодавньої заяви міністра закордонних справ Чехії Яна Ліпавського щодо того, що ця країна не підтримує українських чоловіків, які намагаються сховатися від мобілізації за кордоном. Однак, підкреслив Ліпавський, про примусове повернення українців на батьківщину не йдеться, бо повноваження чеської влади щодо цього обмежені.

Наразі, як зазначають у Міністерстві внутрішніх справ Чехії, на території цієї країни постійно чи тимчасово перебувають 253 тисячі українських чоловіків. З них за візою тимчасового захисту понад 95 тисяч громадян України – чоловіки віком від 18 до 65 років.

Нагадаємо, раніше головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський визнав, що новобранці ЗСУ відправляються у бій менш підготовленими, аніж хотілося б. Така ситуація, зауважив він, зумовлена динамікою бойових дій на фронті: українським військам вкрай потрібне посилення.

Наразі, за словами Сирського, новобранці проходять один місяць базової військової підготовки, а потім від пів місяця до повного місяця спеціалізовану підготовку перед тим, як їх відправляють воювати.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader