Вчені створили сонячні панелі на основі натурального волокна
Вчені створили сонячні панелі на основі натурального волокна

Вчені створили сонячні панелі на основі натурального волокна

Міжнародна дослідницька група розробила сонячну панель, яка використовує нижню частину з натуральної цеолітно-поліефірної смоли як альтернативу звичайним нижнім прокладкам із поліетилентерефталату (PET). Про це пише PV Magazine.

Запропоноване нововведення, за словами його творців, покликане зменшити вплив ПЕТ-листів на навколишнє середовище та покращити теплові та механічні властивості сонячного модуля. Задня частина з натурального волокна була виготовлена ​​за допомогою вакуумного перенесення смолою (VARTM), що, за словами вчених, забезпечує оптимальне керування теплом та ізоляцію.

Дослідницька група пояснила, що використання натурального волокна, покритого цеоліт-поліефірною смолою, є ключовим для підвищення продуктивності та зменшення накопичення тепла в панелях.

«Використання цеолітно-поліефірних композитів з натуральними волокнами забезпечує відмінну структурну цілісність, однорідність і надійність», – підкреслили вчені. «Хоча початкова вартість може бути вищою, довгострокові переваги включають менші витрати на обслуговування та кращу продуктивність, особливо в суворих умовах».

Вчені створили сонячні панелі на основі натурального волокна фото 1

Дослідники розпочали процес із нанесення воску на поверхню виробничого столу, позначення розмірів, розміщення спіральних труб і закріплення герметичної стрічки. Потім вони використали плівку, щоб зробити «гладку» обробку тильного аркуша та поклали на плівку інші волокнисті килимки. Потім зверху помістили ще один шар, що складався з шкіряного шару та зеленої сітки, після чого з’єднали вакуумну трубу зі спіральною трубою за допомогою Т-подібного з’єднувача.

Згідно з даними дослідницької групи, версія з покриттям продемонструвала збільшення напруги на 8% і збільшення потоку струму на 6% порівняно зі звичайними панелями, тоді як панелі з чистого сизалю показали на 4% вищу напругу та на 3% вищу силу струму.

Вчені також виявили, що виробництво сизалевих волокон викидає приблизно на 60% менше CO2 і потребує на 50% менше енергії, ніж виробництво ПЕТ-листів. «Сонячні батареї з листами сизалевого волокна демонструють достатню міцність на розрив і ударостійкість і знижують робочу температуру на 2-3 C, забезпечуючи стабільну роботу та мінімізуючи втрати тепла», – додали вони.

Заглядаючи вперед, група заявила, що тильні листи на основі сизалевих волокон можна «ефективно» використовувати у виробництві сонячних панелей для підвищення продуктивності та стійкості. «Впровадження натуральних армованих волокнами цеоліт-поліефірних композитів у сонячних панелях не тільки вирішує проблеми навколишнього середовища, але й відкриває шлях для розробки високоефективних, довговічних і стійких рішень для сонячної енергії», – резюмували в ньому.

Джерело матеріала
loader
loader