Німецька контррозвідка попередила про активізацію хакерів ГРУ
Німецька контррозвідка попередила про активізацію хакерів ГРУ

Німецька контррозвідка попередила про активізацію хакерів ГРУ

Контррозвідка Німеччини заявила про активізацію кібергрупи, що належить до підрозділу 29155 російського ГРУ і здійснює кібератаки проти країн НАТО та ЄС.

Таке попередження зробило Федеральне відомство захисту конституції спільно з американськими колегами та іншими міжнародними партнерами, передає Укрінформ.

Зазначається, що шкідлива кіберактивність угруповання спрямована проти критичної інфраструктури у світі. Воно пов'язане з російською військовою частиною 29155 Головного розвідуправління і відоме також як UNC2589, UAC-0056, Cadet Blizzard або Ember Bear.

За даними західних спецслужб, зазначений російський підрозділ здійснює диверсії та вбивства. Його членів вважають відповідальними за отруєння Сергія Скрипаля у 2018 році у Великій Британії. З 2020 року підрозділ також проводить кібератаки, до операцій залучає і кіберзлочинців.

Кібератаки використовуються для шпигунства та диверсій і часто супроводжуються зламом сайтів і публікацією викрадених даних. Зокрема, хакери відповідальні за кампанію WhisperGate, під час якої проти ІТ-систем українських державних відомств у ніч проти 14 січня 2022 року було використано шкідливе програмне забезпечення, яке перезаписує дані на заражених системах. Також були атаковані численні українські урядові сайти.

Угруповання здійснювало атаки на мережі у країнах-членах НАТО в Європі та Північній Америці, а також країнах Латинської Америки та Центральної Азії. Цілями кібератак були критична інфраструктура, державні установи та компанії у фінансовому, транспортному, енергетичному секторах та охороні здоров’я.

За даними німецького відомства, від початку 2022 року основною метою кіберугруповання, очевидно, було шпигувати та перешкоджати надходженню допомоги в Україну. Вже зареєстровано понад 14 тисяч випадків сканування доменів у 28 країнах НАТО та ЄС, включаючи Німеччину.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції США оприлюднило обвинувальний вирок проти шістьох росіян, у тому числі п’яти офіцерів ГРУ, які організовували кібератаки проти України перед повномасштабним вторгненням, а також проти десятків країн НАТО.

Теги за темою
Німеччина
Джерело матеріала
loader
loader