Скандальна заява прем'єра Словаччини про "нацистів" в України: що відповіло МЗС
Скандальна заява прем'єра Словаччини про "нацистів" в України: що відповіло МЗС

Скандальна заява прем'єра Словаччини про "нацистів" в України: що відповіло МЗС

МЗС України закликає відновити "конструктивний діалог" між обома державами.

У Києві розчаровані скандальною заявою прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо про нібито "нацистські війська" в Україні. МЗС нагологує, що такі слова йдуть всупереч існуючому рівню довіри та взаємодії між країнами.

По це йдеться у коментарі речника МЗС України Георгія Тихого.

"Українські воїни нині захищають своїх рідних, домівки та країну, а також всю Європу та вільний світ від російських загарбників, позначених латинськими літерами "Z" – символом фашистської естетики сучасної Росії", – наголосив речник МЗС.

За його словами, для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті.

Тихий нагадав, що  у ХХ столітті український народ поніс багатомільйонні втрати у боротьбі з нацизмом. Мільйони українців чинили збройний спротив у складі різних регулярних армій та рухів опору на боці Антигітлерівської коаліції та зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини.

Крім того, трагічною є історія Голокосту на українських землях, жертвами якого стали близько півтора мільйона українських євреїв. Понад 2600 українців, які рятували євреїв, ризикуючи власним життям, внесені до списку Праведників народів світу.

"Розраховуємо на обʼєднання зусиль Словаччини та всіх наших європейських партнерів у протидії новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни.

Залишаємося налаштованими на подальший конструктивний діалог, який відповідає традиційно теплим і добросусідським відносинам між словацьким і українським народами", – підсумували в МЗС.

  • Фіцо пригрозив Україні, що зупинить постачання дизеля
  • Фіцо похвалив Орбана за візити до Києва й Москви
  • Як війна в Україні розколола чехів і словаків: WP — про розбіжності між Фіцо та Фіалою
Джерело матеріала