SpaceX запустила першу приватну космічну місію Polaris Dawn
SpaceX запустила першу приватну космічну місію Polaris Dawn

SpaceX запустила першу приватну космічну місію Polaris Dawn

Компанія SpaceX успішно запустила корабель Crew Dragon із чотирма астронавтами на борту в рамках приватної п'ятиденної місії Polaris Dawn.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Ракета Falcon 9 стартувала з Космічного центру Nasa імені Кеннеді у Флориді у вівторок вранці після кількох місяців затримок. Подорож пройде на овальній орбіті на відстані 1400 км від поверхні Землі.

Джаред Айзекман, 41-річний американський мільярдер, засновник компанії електронних платежів Shift4, фінансує місію Polaris Dawn і виступає в ролі командира екіпажу. Це вже друга подорож Айзекмана, яку він спланував. У 2021 році він брав участь у місії Inspiration4, першому орбітальному космічному польоті повністю цивільного екіпажу. До Айзекмана цього разу приєдналися відставний військовий пілот-винищувач і двоє співробітників SpaceX, яка керує місією.

«Безпека екіпажу має першорядне значення, і ця місія пов'язана з більшим ризиком, ніж зазвичай, оскільки це буде найдальший відліт людини від Землі з часів «Аполлона» і перший комерційний вихід у відкритий космос», - написав Маск про місію в соціальній мережі X.

Вихід Polaris Dawn у відкритий космос запланований на третій день місії на висоті 700 км і триватиме близько 20 хвилин. Оскільки корабель Crew Dragon не має шлюзової камери, всі чотири астронавти будуть одягнені в скафандри, розроблені компанією SpaceX, в той час як вся кабіна буде розгерметизована.

Досі лише добре фінансованим державним установам вдавалося здійснювати виходи у відкритий космос, відомі як EVA (extravehicular activities). Більшість з них були здійснені з Міжнародної космічної станції та китайської космічної станції «Tiangong».

Місії SpaceX з екіпажем є частиною плану Маска доставити астронавтів на Місяць і, зрештою, на Марс, який він планує «колонізувати». Компанія розробляє найбільшу і найпотужнішу ракету з коли-небудь побудованих, яка називається Starship, і вже здійснила чотири випробувальні польоти.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Blue Origin, якою керує засновник Amazon Джефф Безос, 29 серпня відправила у рамках суборбітальної місії NS-26 шестеро туристів.

Фото: Х SpaceX

Теги за темою
Космос SpaceX
Джерело матеріала
loader
loader