США додали понад мільйон квадратних кілометрів до своєї території
США додали понад мільйон квадратних кілометрів до своєї території

США додали понад мільйон квадратних кілометрів до своєї території

Америка стала набагато більшою. Сполучені Штати успішно заволоділи додатковим мільйоном квадратних кілометрів під океаном, розширивши межі свого континентального шельфу. Так, це ніби Америка щойно купила новий підвал, майже на 60% розміром з Аляску.

Мід Тредвелл, колишній віце-губернатор Аляски та голова Комісії з досліджень Арктики США, допомагає нам зрозуміти ситуацію.

«Америка стала більшою, ніж була вчора. Це не зовсім покупка в Луїзіані. Це не зовсім купівля Аляски, але нова площа землі та надр під контролем Сполучених Штатів на дві Каліфорнії більша», — пояснив Тредвелл.

Розуміння розширеного континентального шельфу (ECS)

Про що це все? Ну, уявіть собі океан як багатоповерхову будівлю, де кожна країна володіє окремими поверхами, що простягаються від її берегової лінії.

Як правило, права країни припиняються після 200 морських миль, приблизно на п’ятому поверсі. Але розширений континентальний шельф (ECS) — це права на підземний паркінг, що надає державам право власності на ресурси за межами типових 200 морських миль.

Сполучені Штати почали свій пошук ECS ще в 2003 році. Ці зусилля, які вимагали командної роботи між Державним департаментом США, Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) і Геологічною службою США (USGS), були непростим завданням.

Їм знадобилося двадцять років і включалася масштабна ініціатива зі збору даних, але це окупилося. 19 грудня 2023 року Державний департамент оголосив про нові географічні координати ECS США, додавши величезні шматки території в Атлантиці, Арктиці, Тихому океані тощо.

Наука про розвідку

Це амбітне підприємство стосувалося не лише малювання ліній на карті. Це вимагало наукової одіссеї епічного масштабу.

Області, охоплені цією претензією, включають Арктику, східне узбережжя Атлантики,  Берингове море, західне узбережжя Тихого океану,  Маріанські острови та два регіони в Мексиканській затоці. Браян Ван Пей, директор проекту Державного департаменту, пояснив далі, сказавши: «Сорок місій у морі, відвідування районів, які ми ніколи раніше не досліджували, знаходження цілих підводних гір, про існування яких ми навіть не підозрювали».

Вчені витратили еквівалент понад трьох років, щоб скласти карту нової території; з використанням ехолотного картографування, відбору геологічних проб і аналізу шару опадів. Результатом, як зазначає Ван Пей, було подання, яке узгоджується з Конвенцією ООН з морського права 1982 року (UNCLOS) — правовою основою для цієї претензії.

Розуміння UNCLOS

Конвенція Організації Об’єднаних Націй з морського права (UNCLOS), широко відома як Договір з морського права, служить життєво важливою основою, що регулює океани та моря нашої планети. Розроблена спільними зусиллями понад 160 країн, UNCLOS містить основні правові вказівки щодо управління морськими природними ресурсами, захисту навколишнього середовища та визначення морських прав між націями.

UNCLOS народилася у 20 столітті під впливом зростаючої експлуатації морських ресурсів і прогресу в морських технологіях, які вимагали узгодженого набору міжнародних правил.

Конвенція виникла в результаті трьох конференцій ООН, присвячених морському праву, перша з яких відбулася в 1956 році. Однак лише в 1982 році цей основний договір був остаточно оформлений і офіційно набув чинності 16 листопада 1994 року.

Що саме означає це захоплення землі?

Наслідки цього кроку різноманітні. По-перше, тепер США мають право контролювати та потенційно розробляти такі ресурси, як нафта, газ і корисні копалини, на розширеній території. Однак це не означає, що вони можуть раптово почати рибалити далі від узбережжя або почати патрулювати нові акваторії. Це більше схоже на те, що уряд США виграв права на корисні копалини на якесь підводне майно.

Претензія була ретельно сформульована, щоб не наступати навпіл іншим націям, зокрема Росії. Але може бути певне збігання з Канадою, що може вимагати майбутньої дипломатії.

Незважаючи на потенційні здобутки, проблеми залишаються. Найбільшим із них є відсутність офіційної ратифікації ЮНКЛОС Сенатом США. Ця прогалина потенційно може обмежити міжнародно-правову вагу позову. Крім того, обґрунтованість твердження залежить від надійності наукового підтвердження.

За словами Тредвелла: «Якби хтось повернувся і сказав: «Ваша наука погана», я думаю, що Сполучені Штати прислухалися б. Але я не вважаю науку поганою. Я думаю, що у нас була дуже хороша наука».

Управління розширеним континентальним шельфом

На карту поставлено щось більше, ніж просто економічна вигода. Цей крок також розширює юрисдикцію США щодо ефективного дотримання екологічних норм і захисту крихких морських екосистем від безконтрольної експлуатації. Однак збалансувати ці екологічні обов’язки з економічними інтересами виявиться складним завданням.

Але, привіт, хіба це не частина гострих відчуттів? Оскільки понад 75 країн уже визначили свої кордони ECS, стає очевидним, що світ вступає в нову еру управління океаном. Отже, чи призведе ця нова територія до боротьби за ресурси, чи це посилить співпрацю в управлінні та захисті Світового океану ?

Не будемо забігати наперед. Наразі Америка зробила сміливий крок, а решта світу спостерігає за цим. Однак одне можна сказати напевно: те, як ми будемо плавати в цих водах, вплине не лише на нашу економіку, але й на здоров’я наших океанів, клімат і наше майбутнє.

Джерело матеріала
loader
loader