Створено роботизовану ногу на базі штучних м’язів
Створено роботизовану ногу на базі штучних м’язів

Створено роботизовану ногу на базі штучних м’язів

Вчені з ETH Zurich та Інституту інтелектуальних систем Макса Планка (MPI-IS) презентували роботизовану ногу, яка функціонує на основі штучних м’язів.

Ця нова розробка використовує електрогідравлічні приводи під назвою HASEL, що працюють на принципі електростатичного тяжіння. Актуатори, заповнені рідиною, рухаються завдяки змінам напруги на електродах, імітуючи функцію людських м’язів.

Порівняно з традиційними моторизованими ногами, ця модель є значно ефективнішою: вона не виділяє зайвого тепла і не потребує додаткового охолодження. На відміну від систем з електродвигунами, що часто втрачають енергію у вигляді тепла, нова нога зберігає стабільну температуру завдяки електростатичній конструкції.

Також відзначається висока адаптивність роботизованої ноги, що є ключовим для м’якої робототехніки. Це дає їй змогу легко пересуватися по нерівних поверхнях і виконувати стрибки. У перспективі ця технологія може застосовуватися в рятувальних операціях та інших сферах, де важлива висока мобільність роботів.

Джерело матеріала
loader
loader