Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця
Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця

Міжнародне журі щорічної літературної премії «Зустріч», заснованої фундацією «Українсько-єврейська зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців», визначилося із переможцем.

Оголошення переможця премії, яка присуджується щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства, відбулося 10 вересня в Укрінформі.

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця - Фото 1«Ми втрьох абсолютно одноголосно зупинилися на книжці Юрія Скіри «Солід. Взуттєва фабрика життя». Це історія, яку Україна має знати. Це група греко-католицьких священників, які посеред окупованого Львова рятують єврейські родини. Просто, фактологічно і в той же час якось по-людські змальовується ця страшна атмосфера нацистської окупації, атмосфера натравлювання однієї нації на іншу. Такий вир ненависті між українцями, поляками та євреями... Потік чорноти, в якому раптом починає сяяти світло», – сказав український дипломат та голова журі Олександр Щерба.

За його словами, книжка Львівського видавництва «Човен» 2023 року присвячена групі священників, які були власниками фабрики з виготовлення взуття для потреб Вермахту і, завдяки своєму статусу, починать влаштувати на роботу єврейські родини, через що ті отримують квиток на життя.

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця - Фото 2

До складу журі також увійшли відповідальна редакторка часопису «Критика» Юлія Бентя та професор політології в Університеті Ратґерса в Ньюарку Олександр Мотиль.

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця - Фото 3

«Про автора, я сподіваюся, ми ще багато дізнаємося, і це, можливо, буде його першою нагородою, а за нею підуть і наступні. Переможець премії «Зустріч» отримає грошову винагороду у розмірі 6000 тис. євро, з них 4000 тис. для автора і 2000 тис. — для видавця, а четверо фіналістів отримають по 250 євро заохочувальних премій кожен», - додала директорка з комунікацій фундації «Українсько-єврейська зустріч» Наталія Федущак.

Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч» 2024 року оголосила переможця - Фото 4

ремію «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» присуджують з 2020 року почергово у двох категоріях: художня література та література нонфікшн. Також церемонія вручення премії відбудеться на Львівському міжнародному BookForum-2024 6 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році у Львові відбулося вручення українсько-єврейської літературної премії «Зустріч», лауреаткою якої стала Софія Андрухович з романом «Амадока».

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader