Пам’ятають назви своїх іграшок роками: вчені виявили цікавий факт про собак
Пам’ятають назви своїх іграшок роками: вчені виявили цікавий факт про собак

Пам’ятають назви своїх іграшок роками: вчені виявили цікавий факт про собак

Дослідження когнітивних здібностей собак свідчать про те, що вони можуть зберігати назви предметів у довготривалій пам’яті. Іноді власникам собак може бути важко запам’ятати назви іграшок їхніх улюбленців, але вони залишаються в пам’яті собак, виявили дослідники.

За словами вчених деякі породи собак, наприклад, бордер-коллі, мають дивовижну здатність запам’ятати понад 1000 предметів. Інші ж мають здатність пам'ятати назву іграшки, навіть якщо вони не бачили її протягом кількох років, пише The Guardian.

"Результати дослідження показали, що такі собаки зберігають назви об’єктів у своїй довгостроковій пам’яті, а не просто оновлюють їхню пам’ять власниками, часто граючи з предметом", – пояснила Шені Дрор з Університету Етвеша Лоранда в Угорщині, перший автор дослідження.

Пам’ятають назви своїх іграшок роками: вчені виявили цікавий факт про собак

Вчена додала, що відкриття може мати наслідки для розуміння еволюції людської мови, враховуючи, що пам’ять є одним із багатьох її компонентів. "Чому мова виключно людська? Щоб зрозуміти це, нам потрібно зрозуміти, які частини мови доступні в інших тварин, у яких їх немає", – сказала вона.

Вчені розповіли, що вони провели дослідження з п’ятьма собаками, які в попередніх дослідженнях дізналися імена 12 нових іграшок. Згодом ці іграшки прибрали на два роки. У новому дослідженні власники собак принесли ті відкладені іграшки. Три собаки мали всі 12, ще одна – 11 іграшок, а одна собака мала лише п’ять іграшок, оскільки деякі були загублені.

Дозволивши своїй собаці оглянути об’єкти, кожен власник розмістив п’ять або шість "тестових" іграшок в одній кімнаті свого дому разом із вісьмома іншими іграшками свого собаки. Потім власники перейшли в другу кімнату і попросили свого собаку взяти кожну з тестових іграшок – по одній. Щоб мінімізувати перешкоди, власник замінював вибрані іграшки лише тоді, коли в купі залишалося лише три пробні іграшки. Дослідники спостерігали онлайн за допомогою пристроїв відеозапису.

Експеримент проводився двічі для кожної собаки, а також був повторений для чотирьох собак з використанням їхніх тестових іграшок, що залишилися.

Пам’ятають назви своїх іграшок роками: вчені виявили цікавий факт про собак

Результати показують, що загалом собаки вибирали правильну іграшку в середньому в 44% випадків, причому в деяких – показник успіху досягав 60%. Ці цифри, додають дослідники, набагато перевищують рівень випадкового вибору.

Результати були обумовлені майстерністю чотирьох собак, причому ці собаки запам’ятали імена від трьох до дев’яти своїх тестових іграшок.

Команда підкреслює, що лише тому, що деякі собаки можуть вивчати назви предметів, не всі собаки можуть це робити, а фактори, що лежать в основі цієї навички, досі не зрозумілі. Однак експертка зазначає, що собаки з талантом часто мають власників, які витрачають багато часу на спілкування з ними.

"Чим більше ви інвестуєте у свою собаку, тим більше ви отримаєте від стосунків", – сказала вона.

Раніше OBOZ.UA розповідав версії науковців, чому собаки люблять валятися у бруді та фекаліях.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader