Джерелом забруднення річок виявився російський завод, у воду потрапило близько 5,7 тисяч тонн відходів
Джерелом забруднення річок виявився російський завод, у воду потрапило близько 5,7 тисяч тонн відходів

Джерелом забруднення річок виявився російський завод, у воду потрапило близько 5,7 тисяч тонн відходів

Джерело забруднення річок Сейм і Десна виявився Теткінський цукровий завод, розташований біля Курської області РФ. Про це повідомили директор Інституту гідробіології Сергій Афанасьєв та директор Українського гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий на прес-конференції у медіацентрі " Україна-Укрінформ ".

За даними українських фахівців, у воду потрапило близько 5,7 тисячі тонн продуктів переробки цукру. Надходження у воду цих органічних речовин відбувалося протягом 7-9 днів.

– Велика кількість продуктів переробки була у розчинному вигляді. Як тільки ця маса надходила до річки Сейм, вона практично за кілька годин знищила весь кисень. Тому що одна молекула фруктози "споживає" 12 молекул кисню, – пояснив Володимир Осадчий. - Останні дослідження поблизу міста Остер (Чернігівська область) показали, що зараз вода перебуває у досить хорошому стані. Це завдяки тому, що Десна дуже добре працює як система, що самоочищається, підвищується кислотність води, здійснюється насичення киснем шляхом гідробіологічних процесів.

Він додав, що є надія на те, що поблизу Києва взагалі не зафіксують забруднень, проте ситуація має бути на жорсткому контролі. Також Володимир Осадчий додав, що вода у колодязях у сільській місцевості абсолютно безпечна, адже зв'язку між поверхневими та підземними водами немає.

Водночас, за словами Сергія Афанасьєва, відновлення біорізноманіття та біоресурсів рік Сейм та Десна займе 2-3 роки. Зараз, на його думку, вода може бути небезпечною для людей з особливо чутливим організмом, а тому він закликав тимчасово не купатися в річках.

  • 26 серпня влада Чернігівської області повідомила про забруднення води в річці Сейм, через що почався мор риби. Державна екоінспекція провела лабораторні дослідження та припустила, що забруднена вода тече з російського села Теткіне на Курщині, що межує із Сумщиною.
  • 9 вересня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако заявив, що забруднення Сейму та Десни сталося через знищення росіянами очисних споруд на території Курської області.
Джерело матеріала
loader