Вчені підтвердили теорію столітньої давності, яка кидає виклик Великому вибуху
Вчені підтвердили теорію столітньої давності, яка кидає виклик Великому вибуху

Вчені підтвердили теорію столітньої давності, яка кидає виклик Великому вибуху

Вчені Університету штату Канзас опублікували результати дослідження, яке ставить під сумнів обґрунтованість теорії Великого вибуху. Натомість науковці підтверджують теорію столітньої давності.

Доцент кафедри інформатики Ліор Шамір використав зображення з трьох телескопів і понад 30 000 галактик, щоб виміряти червоне зміщення галактик на основі їх відстані від Землі. Червоне зміщення – це зміна частоти світлових хвиль, що випромінює галактика, які астрономи використовують для вимірювання швидкості галактики. Висновки Шаміра підтверджують теорію "втомленого світла", пише Phys.org.

"У 1920-х роках Едвін Хаббл і Джордж Леметр виявили, що чим далі галактика, тим швидше вона віддаляється від Землі. Це відкриття призвело до теорії Великого вибуху, згідно з якою Всесвіт почав розширюватися близько 13,8 мільярда років тому. Приблизно в той же час видатний астроном Фріц Цвікі припустив, що галактики, які були більш віддалені від Землі, насправді не рухалися швидше", – розповів Ліор Шамір.

Вчені підтвердили теорію столітньої давності, яка кидає виклик Великому вибуху

Твердження Цвікі полягало в тому, що червоне зміщення, яке спостерігається із Землі, відбувається не тому, що галактики рухаються, а тому, що фотони світла втрачають свою енергію, коли вони подорожують у космосі. Чим довше світло подорожує, тим більше енергії воно втрачає, створюючи ілюзію, що галактики, які віддалені від Землі, також рухаються швидше.

За словами Шаміра, теорією "втомленого світла" здебільшого нехтували, оскільки астрономи прийняли теорію Великого вибуху як консенсусну модель Всесвіту.

"Але довіра деяких астрономів до теорії Великого вибуху почала слабшати, коли потужний космічний телескоп Джеймса Вебба вперше побачив світло. JWST надав глибокі зображення дуже раннього Всесвіту, але замість того, щоб показати молодий ранній Всесвіт, як очікували астрономи, він показав великі та зрілі галактики. Якщо Великий Вибух стався, як спочатку вважали вчені, ці галактики старші за сам Всесвіт", – наголосив доцент Шамір.

Вчені підтвердили теорію столітньої давності, яка кидає виклик Великому вибуху

У той час як нові зображення ставлять під сумнів Великий Вибух, дослідження Ліора використовувало постійну швидкість обертання Землі навколо центру Чумацького Шляху, щоб дослідити червоне зміщення галактик, які рухаються з різними швидкостями відносно Землі, і перевірити, як зміна червоного зсуву реагує на зміну швидкості.

"Результати показали, що галактики, які обертаються в протилежному напрямку відносно Чумацького Шляху, мають менший червоний зсув порівняно з галактиками, які обертаються в тому ж напрямку відносно Чумацького Шляху. Ця різниця відображає рух Землі, оскільки вона обертається разом із Чумацьким Шляхом", – сказав Шамір. Але результати також показали, що різниця в червоному зміщенні збільшувалася, коли галактики були більш віддалені від Землі.

"Оскільки швидкість обертання Землі відносно галактик постійна, причиною різниці може бути відстань галактик від Землі. Це показує, що червоне зміщення галактик змінюється з відстанню, що Фріц Цвікі передбачив у своїй теорії "втомленості світла", – підсумував доцент кафедри інформатики Ліор Шамір.

Раніше OBOZ.UA писав, що до Землі летить гігантський астероїд розміром з два футбольні поля. Спостерігати за його наближенням жителі нашої планети зможуть 15 вересня.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader